Ръководителят на гръцката гражданска защита Никос Хардалиас заяви днес, че

...
Ръководителят на гръцката гражданска защита Никос Хардалиас заяви днес, че
Коментари Харесай

Гърция: Островите ни са безопасни за туристите, мерките ни за коронавируса са адекватни

Ръководителят на гръцката гражданска отбрана Никос Хардалиас съобщи през днешния ден, че епидемиологичните данни за някои гръцки острови не оправдават решението на Англия и Нидерландия да ги включат в карантинен лист за туристите, съобщи порталът "Тalking Greece ". По-конкретно той приказва за островите Тинос, Серифос и Закинтос.
По време на брифинг онлайн довечера, Хардалиас съобщи за Тинос и Серифос, че не разполагат с епидемиологични данни, свързани с тези два острова, с цел да слагат управляващите в подготвеност за въвеждане на изключителни ограничения. Той добави, че не знае какво е довело до съответните ограничения, подхванати от Англия във връзка с тези острови.
"Нашите епидемиологични данни във връзка с локалното население или почиващите не удостоверяват тези на английските управляващи ", акцентира той.
"Нямаме никаква тревожна епидемиологична картина, а в случай че имаше такава, държавното управление ни щеше да вземе ограничения ", добави той.
Обосновавайки решението на Гърция заведенията за хранене, питейните заведения, клубовете и кафенетата да бъдат затворени в среднощ в няколко района на остров Закинтос, Хардалиас съобщи, че такава мярка "спасява животи " - даже и туристите да се тълпят по-късно.
Той обаче означи, че ограниченията, подхванати от Англия и Нидерландия, целят да защитят личното им население.
Като даде за образец остров Закинтос, където туристите се тълпят след среднощ, той акцентира, че събирането на хора след среднощ удостоверява избора на държавното управление да затвори заведения за хранене, питейни заведения и клубове.
"Ако не бяхме наложили такава мярка, цялата тази обстановка под въздействието на алкохола щеше да популяризира ковид измежду локалното население ", сподели Хардалиас.
Той съобщи, че мярката лимитира разпространяването на вируса, защото той остава в границите на разпознатите клъстери и предотвратява разпространяването на вируса в по-широката популация.
"Тези клъстери могат да работят като мултипликатори на вируса в общата популация. Нашата цел е и беше да понижим оптимално контактите и скупчването и смесването на групи туристи и локално население. Искаме да ограничим контактите на клъстерите с другите и да не позволим неконтролирано предаване на ковид. И това наподобява е реализирано ", сподели Хардалиас.
Той добави, че тестванията, извършени на Закинтос, демонстрират дребен брой случаи на зараза.
Днес Холандия сложи всички гръцки острови в рисковия "оранжев " лист за пътувания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР