Ръководителят на службата за извънредни ситуации на Мауи подаде оставка след критики относно реакцията на горските пожари в Хавай

...
Ръководителят на агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи
Коментари Харесай

Ръководителят на агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи подаде оставка, след като беше подложен на критики, че не е активирала цялата мрежа на острова, докато бързо движещите се пламъци се стоварват върху хавайския град Лахайна .

„Днес кметът Ричард Бисен прие оставката на администратора на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи (MEMA) Херман Андая“, се казва в прессъобщение на окръг Мауи в четвъртък.

„Позовавайки се на здравословни причини, Андая подаде оставката си незабавно.“

Известно е, че най-малко 111 души са загинали в най-смъртоносния горски пожар в Съединените щати от повече от век. Крайната такса се очаква да бъде значително по-висока.


Андая каза тази седмица, че не съжалява за решението да не задейства силни предупредителни сирени, когато смъртоносен горски пожар разкъса града.

Смята се, че много от убитите са били хванати в капан в домовете си или в колите си, докато са направили отчаян опит да избягат в последния момент.

Решението на Андая да не задейства сирените е една от множеството предполагаеми погрешни стъпки от страна на местните власти преди, по време и след пожара, които разгневиха оцелелите, които казват, че е можело да бъдат спасени повече животи.

Мобилните телефонни мрежи и електроснабдяването бяха прекъснати, ограничавайки каналите, по които обикновено се доставят сигнали.

„Сирените се използват предимно за цунами. Публиката е обучена да търси по-високо място в случай, че сирената е задействана“, каза Андая на пресконференция в сряда.

„Ако включихме сирената тази нощ, страхуваме се, че хората щяха да отидат [в хълмовете]… в огъня.“

Той също така се чудеше дали някой би забелязал, ако сирените бяха извили предупреждението си от 121 децибела – ниво, според Американската академия по аудиология, е еквивалентно на излитане на реактивен самолет.

„Много хора, които са на закрито, с включен климатик, какъвто и да е случаят, те няма да чуят сирената“, каза той.

„Освен това ветровете бяха много силни [онзи ден]… беше много силен, така че нямаше да чуят сирените.“

Попитан дали съжалява за решението да не активира системата, той отговори: „Не съжалявам.“

Губернаторът на Хаваите Джош Грийн миналата седмица нареди разследване на подготовката и отговора на трагедията, за да види дали могат да се извлекат поуки.

Главният прокурор на Хаваите Ан Лопес каза в четвъртък, че ще назначи независим орган, който да извърши разследването.

„Извършването на прегледа от трета страна ще осигури отчетност и прозрачност и ще увери хората на Хаваите, че всички факти ще бъдат разкрити“, каза тя.

Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да посети Мауи в понеделник.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР