Ръководителят и заместник-ръководителят на унгарската метеорологична служба бяха уволнени заради

...
Ръководителят и заместник-ръководителят на унгарската метеорологична служба бяха уволнени заради
Коментари Харесай

Уволниха ръководството на унгарската метеорологична служба заради грешна прогноза

Ръководителят и заместник-ръководителят на унгарската метеорологична работа бяха уволнени поради неточна синоптична прогноза, довела до отсрочване на  зарята за най-големия народен празник на Унгария, съобщи Асошиейтед прес.

Освобождаването на двамата ръководители на Националната работа по метеорология породи обвинявания в политическа интервенция.

В събота следобяд беше анулирана годишната заря на брега на Дунав в Будапеща за Деня на създателя на унгарската страна св. Ищван (св. Стефан), определяна като една от най-зрелищните в Европа. Причината бе, че съгласно синоптиците към 21:00 ч., за когато беше планувана зарята, ще има рискови метеорологични феномени. До вечерта прогнозите за стихия над столицата не се сбъднаха, само че от съображения за сигурност зарята, която нормално притегля повече от един милион фенове, беше отсрочена за другата седмица.

Уволненията разгласи в малко известие министърът на технологиите и нововъведенията Ласло Палкович, един от водещите членове на държавното управление на премиера Виктор Орбан.

Освободеният от служба шеф на службата Корнелия Радич заемаше поста от 2013 година, а заместникът ѝ Дюла Хорват - от 2016 година

Министърът не уточни учредения за уволнението им, само че метеорологичната работа бе остро подложена на критика от околните до държавно управление медии, които я упрекнаха, че " извънредно неточната " й прогноза е станала причина за излишно отсрочване на зарята.

Критици на държавното управление на Орбан, което е упреквано в корупция, роднински и другарски назначения и антидемократични трендове, обявиха, че уволненията са политически стимулирани и припомнят за времената на комунизма.

Днес метеорологичната работа също излезе с позиция, в която изиска уволнените ръководители да бъдат възобновени на работа. Тя добави, че е подложена на " политически напън " поради прогнозата за националния празник, и уточни, че тези, които оказват натиска, " подценяват общоприетото от научна позиция разбиране, че при прогнозите за времето няма 100-процентова сигурност ".

В обява във Facebook през вчерашния ден самостоятелният народен представител Акош Хадхази написа, че метеорологичната работа " в никакъв случай до момента не е имала такава отговорност ". Тя може да избере да замълчи или да стачкува, до момента в който шефката ѝ, която е била уволнена по комунистически метод, не бъде възобновена на длъжността си. " Решението на службата може да промени ориста на цялата страна ", написа Хадхази.

Зарята за Деня на св. Ищван, която се провежда на 20 август всяка година, трябваше да показа " хроника на 1000-годишната история от рождението на християнска Унгария до наши дни с акцент върху поуките за националните полезности ", се споделя в формалния уебсайт на събитието.

Макар зарята да е известна измежду унгарците, някои от тях са срещу мащабите и цената ѝ. Дори е почнала подписка против нея, подкрепена от 200 000 унгарци, които упорстват парите за фойерверките да отидат за подкрепяне на унгарската стопанска система.

Отлагането на зарята стана 16 години след съдбовната заря за Деня на св. Ищван през 2006 година, когато Будапеща бе връхлетяна от мощна стихия с пориви напразно, достигащи до 100 км/ч, до момента в който към 1,5 млн. души се бяха събрали да гледат светлинния театър. Тогава при зародилата суматоха починаха петима души, а над 300 бяха ранени.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР