Ръководителката на офиса на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова

...
Ръководителката на офиса на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова
Коментари Харесай

ЕС е готов да посредничи в диалога между Белград и Прищина

Ръководителката на офиса на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова приветства първата стъпка на косовското държавно управление за унищожаване на 100%-те мита върху вноса на артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина и съобщи, че чиновниците на Европейски Съюз са подготвени да изпълнят своята роля и да създадат вероятен разговора сред Белград и Прищина.

Наталия АпостоловаВ изявление за косовския портал Lajmi.net Апостолова разяснява, че решението на премиера Албин Курти за отчасти унищожаване на глобите против Сърбия и БиХ на 15 май може да има позитивен резултат за възобновяване на районната търговия и да бъде “отваряне на прозорец ” за обновяване на разговора сред Белград и Прищина с посредничеството на Европейски Съюз.

„ Приветстваме като първа стъпка оповестеното унищожаване на митата върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина от премиера Албин Курти. Сърбия и Косово би трябвало да основат удобна среда за обновяване на разговора, което ще бъде взаимно преференциално “, съобщи ръководителят на офиса на Европейски Съюз в Прищина.

На въпрос дали новата тактика за разширение на Европейски Съюз дава на страните от Западните Балкани по-големи благоприятни условия за интеграция, Апостолова отговори, че този район е приоритет на Европейски Съюз и от стратегически интерес за него е да го приближи още повече до себе си.

„ Западните Балкани са приоритет за Европейски Съюз и е в наш стратегически интерес да приближим нашите сътрудници от този район. Нашите сътрудници от Западните Балкани се нуждаят от солидна вероятност въз основа на заслуги за пълноправно участие в Европейски Съюз. От друга страна, Западните Балкани би трябвало да се оправят изцяло със структурните недостатъци, изключително в региона на главните правила “, сподели Апостолова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР