Николай Бухалов е единственият българин с два златни медала от

...
Николай Бухалов е единственият българин с два златни медала от
Коментари Харесай

Николай Бухалов: Няма друго такова чувство, като това, което изпитваш на почетната стълбичка

Николай Бухалов е единственият българин с два златни медала от едно издание на Олимпийските игри. Триумфалният момент идва в Барселона през 1992 година, където той печели и двете дисциплини в едноместното кану.

Роденият през 1967-ма Бухалов овреме притегля вниманието на експертите към себе си. На 21 години прави своя олимпийски дебют в Сеул. Не започва в коронната си дисциплинираност 500 м, а на 1000, само че с доста добра тактичност и отличен темп съумява да доближи до бронзовия орден. Годините до Барселона минават за Бухалов в битка за успеха на огромни шампионати. Успехът обаче все му се изплъзва.

„ Имаше ред години, в които съм се разминавал за малко, водил съм до последно, само че в никакъв случай не съм ставал първи на огромно съревнование. Първият ми златен орден, който съм постигнал на огромно съревнование беше в Барселона, златният орден на 500 м. Никой не се е надявал, тъй като, както споделих, до този миг все бях втори-трети, повече завършвах втори, тъкмо преди Олимпиадата. Но там към този момент нещата се обърнаха, станах първи на 500 м. В същото време изобщо не се бях замислял, че няма българин, който да е печелил два златни медала на една олимпиада ", разяснява пред Българска национална телевизия Бухалов.

" На 1000 м фактически беше доста мъчно, тъй като бях дал доста сили предходния ден на 500 м. Не се усещах по този начин, както бях предходния ден на гонката на 500 м. Беше една извънредно сложна гонка. В последните метри ме нападна Иван Клементиев и задачата ми беше единствено да мога да удържа на неговата скорост да не ме изпревари. За всичко това човек би трябвало да има ден, тъй че аз мога да кажа че съм имал ден ", описа кануистът.

" На почетната стълбичка – тъкмо това възприятие не мога да го опиша. Там фактически вместо да се радваш, бликват сълзи от това, че звучи българският химн. Чувството е неповторимо, само че ти няма по какъв начин да го опишеш и да го сравниш с нещо друго, тъй като няма друго такова възприятие “, показа огромният български състезател.

В идващите години Николай Бухалов е без конкуренция в едноместното кану. Печели 5 международни трофеи в интервала 1993-1995 година. На Игрите в Атланта обаче не съумява да стигне до оценките, даже в едната дисциплинираност е декласиран на финала.

Продължава спортния си път до Сидни. Вече на 33 се класира за шестия си олимпийски край – приключва 9-ти на 500 м и този резултат поставя точка на популярната му кариера в кану-каяка.

Гледайте " Истории от Олимпийските игри " - предаването, което споделя олимпийската история - всяка неделя от 13.15 ч. по Българска национална телевизия 1!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР