Ръководителите на Фейсбук, на собственика на Гугъл - Алфабет, и

...
Ръководителите на Фейсбук, на собственика на Гугъл - Алфабет, и
Коментари Харесай

US разузнавателна комисия пита шефовете на Туитър и Фейсбук за руска намеса в изборите в САЩ

Ръководителите на Facebook, на притежателя на Google - Алфабет, и на Туитър са поканени да свидетелстват пред американския Конгрес в границите на следствието за допустима съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Тримата били поволени да се явят на обществено чуване в Комисията по разузнаването към Сената на 1 ноември, заяви консултант там.

Официално известие показва, че Комисията ще има намерено чуване идващия месец  софтуерни компании, които не посочва, в изпитание " да разбере по-добре по какъв начин Русия е употребила онлайн средства и платформи, с цел да посее разкол и да повлияе на нашите избори ".

Представители на Facebook и Google потвърдиха за поканите от Комисията, без да кажат дали ще се отзоват. От Туитър към момента не е получен коментар.

Комисията в Камарата на представителите не назова фирмите, само че източник от нея сподели, че се чака законодателите да изслушат същите три компании, които са помолени да свидетелстват в Сената.

Поканите за чуване са следващата стъпка на проверяващите конгресмени да получат информация от интернет фирмите, до момента в който проверяват мащаба на хипотетичните старания на Москва да повлияе на миналогодишните избори в Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс. Законодатели и от двете партии се притесняват от ден на ден, че обществените мрежи може да са изиграли основна роля в интервенцията за въздействие на Русия.

Facebook разкри този месец, че хипотетични съветски тролове са похарчили 100 000 $ за разпространяване в обществената мрежа на рекламни известия с политически темперамент, чрез основаването на подправени профили и страници.

В сряда президентът Доналд Тръмп назова Facebook " антиТръмп " мрежа.

В отговор основателят на Facebook Марк Зукърбърг  заяви:

" Тръмп споделя, че Facebook е срещу него, либералите настояват, че ние сме помогнали на Тръмп да завоюва (изборите). И двете страни се разстройват от хрумвания и наличие, което не им харесва. Ето какво значи да управляваш платформа, която е открита за всички хрумвания ".

Зукърбърг призна, че акцията в Съединени американски щати през 2016 година е била първата, в която интернет е бил главното средство за връзка на претендентите с обществото. Той напомни, че след изборите в началото е определил като " безумни " изказванията, че дезинформация във Facebook е можела да повлияе на вота. Създателят на обществената мрежа оцени в този момент тези свои думи като " пренебрежителни ". Зукърбърг призна, че даването на право на глас на хората във Facebook и опцията на претендентите да поддържат връзка с гласоподавателите непосредствено е изиграло доста значима роля на тези избори.

Създателят на Facebook сподели, че обществената мрежа ще продължи да дава своя принос против опитите на държавните управления да популяризират дезинформация и да подкопават изборния развой, добавя ТАСС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР