Ръководителите на бизнес организациите (четиримата седнали) използват възможността да покажат,

...
Ръководителите на бизнес организациите (четиримата седнали) използват възможността да покажат,
Коментари Харесай

Как американските ТЕЦ-ве стигнаха до омбудсмана

Ръководителите на бизнес организациите (четиримата седнали) употребяват опцията да покажат, че са срещу новите пълномощия на омбудсмана да се меси в разногласия сред жители и компании

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Държавата ще заплаща за американските централи даже да скапе договорите

Задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени от така наречен американски централи може да бъде прекъснато до две седмици, споделили ръководещите на работодателските организации
16 мар 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
8 фев 2018
Обещания за промени смъкнаха напрежението към цената на тока

Промените ще пренесат на борсата цялата сила, ще се оферират нощни пакети, ще се трансформират и договорите с американските централи
6 фев 2018
Държавната енергетика: Повече доходи, изтъняващи облаги

Борсовата търговия и множеството независимост подтикват индустриалните компании в бранша
5 ное 2017 Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си обаче на физически лица, подадоха тъжба до националния омбудсман Мая Манолова против двете така наречен американски централи - " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ".

Действието на шефовете на БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП е знаково, защото официално визира дълготрайните контракти с ТЕЦ-вете, само че в действителност разкрива до какво водят признатите през февруари промени в Закона за Омбудсмана. Отделно от това, действието подсказва, че въпросът с американските централи доближава до развръзка.

Защо в този момент и за какво по този метод?

Четиримата жалбоподатели акцентират, че на първо място мотив за жалбата са разширените преди месец пълномощия на омбудсмана, съгласно които националният бранител към този момент има опция да се намесва освен в разногласия сред жители и страната, а и сред жители и други частни субекти (търговци, цивилен организации и обособени граждани). Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват четирите бизнес сдружения, беше изрично срещу това и даже прикани президента Румен Радев да наложи несъгласие върху измененията в Закона за омбудсмана. Мотивите им бяха, че " се трансформира цялата философия на закона, в несъгласие с европейското право и процедура в тази област ". И тъкмо по тази причина в този момент демонстрират образно до какво води смяната.

" При зародилата обстановка взехме решение, като български жители, да се обърнем към омбудсмана с проблем, който считаме, че съставлява социална неправда. Надяваме се, Мая Манолова, като един доста деятелен публичен бранител, да позволи този въпрос, откакто другите държавни институции се бавят ", сподели за " Капитал " Васил Велев, намеквайки, че в действителност задачата е да се покаже несъстоятелността на разширените пълномощия на омбудсмана.

Впрочем за Европейския омбудсман, основан с контракта от Маастрихт, категорично е записано, че не може да прави инспекции против предприятия или физически лица.

Какъв е казусът?

Работодателите от месеци упорстват да се пристъпи към повреждане на дълготрайните контракти на американските централи за преференциално изкупуване на създадената електрическа сила. " Отговорно твърдим, че те в непрекъснат и непрестанен режим, с поредност, почтена за по-добри каузи ни ограбват всекидневно, ежечасно и ежеминутно, като ни " измъкват " от джобовете по 14 лв. на мегаватчас употребена електрическа енергия ", се споделя в жалбата. Призовава се още за неотложно следствие и предприемане на ограничения, които " да изплашен причинителите на този легализиран обир, както и самите узаконители на същия обир ".

Фактически двете топлоелектрически централи имат контракти за изкупуване на електрическата енергия с НЕК за още 10 години. Според тях страната би трябвало наложително да купува творби ток на по-висока цена, с цел да подсигурява възобновяване на вложенията. В случая избраната от Комисията за енергийно и водно контролиране цена за " Ей И Ес Гълъбово " е 169.72 лева за мегаватчас, а за " КонтурГлобал Марица Изток 3 " - 107.1 лева за мегаватчас. За съпоставяне борсовата цена на електрическата енергия през последните дни се движи сред 47 и 78 лева, а за контролирания пазар цената е 76 лева за мегаватчас. За американските централи обаче има и уговорка, съгласно която се заплаща даже мощностите да не работят. Всички тези разноски се калкулират в общата цена на тока, която заплащат крайните консуматори - битови и промишлени.

Какво се прави?

Въпросът за предоговарянето на изискванията в дълготрайните контракти на " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 " е бил поставян неведнъж през годините. Една от главните аргументи нищо значително да не се случва, са заложените големи компенсации за частните вложители. Все отново през 2016 година, още веднъж под натиска на бизнеса, държавното управление съумя да убеди ТЕЦ-вете в нуждата от намаление на цените - надлежно с 14 и 15 %.

Сега обаче напън има и от Брюксел, защото финансовото облагодетелстване на предприятията може да се преглежда като непозволена държавна помощ. Официална наказателна процедура за това няма, само че по информация на " Капитал ", която бе доказана и от Васил Велев, още през предходната година от Еврокомисията са предложили договорите да бъдат разтрогнати по един или различен метод. Известно е, че договаряния за това се водят сред страната и вложителите.

Неотдавна енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че страната е предложила модел, по който да се пресметна каква част от инвестицията е към този момент възобновена и в този момент се чакало мнението на централите. Неофициално източници от държавното ръководство показват, че за " Ей И Ес Гълъбово " остават към 100 млн. евро, а инвестицията на " КонтурГлобал Марица Изток 3 " била напълно възвърната. Дружествата обаче претендирали надлежно за още 500 млн. евро и 270 млн. евро.

От " Ей И Ес Гълъбово " настояват, че вложените пари са 1.3 милиарда евро, а " КонтурГлобал Марица Изток 3 " показва сумата от 700 млн. eвро. Чак когато сметката за невъзстановените към момента суми е налице, ще се разискват и съответни разновидности за решение на проблема.

Кои са вероятните решения?

При всички случаи страната ще би трябвало да заплати сериозна сума, с цел да скапе договорите.
Едната опция е остатъкът да се изплати вкупом, а централите да излязат на свободния пазар без отговорности за изкупуване на електрическата енергия и без преференциални цени. Това обаче би коствало стотици милиони евро.

Другата алтернатива е да се приложат контракти за разлика в цената, по този начин както е планувано да се случи със всички ВЕИ с над 4 МВт конфигурирана мощ. Накратко - концепцията е американските централи да продават електрическата енергия си през борсата и в допълнение да получат контракт за разлика с закрепена сума. Така, в случай че реализиран по-висока продажна цена, ще печелят повече, а в случай че е по-ниска - по-малко. Рискът е напълно за тяхна сметка, а страната понижава доста разноските си по отношение на сегашните дълготрайни контракти със наложително изкупуване. Тук въпросът е за какъв интервал от време ще се дават въпросните контракти за разлика и дали най-после няма да излязат по-скъпи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР