Ръководената от САЩ коалиция за защита на търговския трафик през

...
Ръководената от САЩ коалиция за защита на търговския трафик през
Коментари Харесай

Йемен: Коалицията срещу хутите е твърде слаба

Ръководената от Съединени американски щати коалиция за отбрана на комерсиалния трафик през Червено море от офанзиви на обвързваните с Иран йеменски бунтовници хути е слаба, тъй като огромните сили в региона – Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет – не взеха присъединяване в нея, съобщи през днешния ден вицепрезидентът на Йемен Аидарус ал Зубаиди, представен от организация Ройтерс, написа Българска телеграфна агенция.

Хутите, които от години са във война с водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен, нападат търговски кораби в Червено море като митинг против бомбардировките на Израел в линията Газа – боен спор, който заплашва да се популяризира в целия Близък изток.

Групировката декларира, че почналите от ноември предходната година набези против плавателни съдове в Червено море са в символ на взаимност с палестинската страна в продължаващата към този момент повече от три месеца война на Израел с палестинското ислямистко придвижване „ Хамас “ в линията Газа.

Официален представител на хутите съобщи през вчерашния ден, че групировката ще разпростре дейностите си и над американски плавателни съдове в региона след нанесените от Съединени американски щати и Англия въздушни удари над техни обекти на територията на Йемен.

„ Коридорът Баб ел Мандеб е значим както за района, по този начин и за целия свят, тъй че локалното присъединяване е от основно значение “, сподели вицепрезидентът на Йемен в изявление за Ройтерс, като имаше поради тесния пролив на входа на Червено море.

Вицепрезидентът добави и че вследствие на хаоса, провокиран от офанзивите на хутите, стопанската система на Йемен е понесла нов тежък удар след предходните съществени проблеми, които са били вследствие на войната на хусите с водената от Саудитска Арабия коалиция, добави Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР