Ръжта е зърнена култура, наподобяваща пшеницата, но е с по-високо

...
Ръжта е зърнена култура, наподобяваща пшеницата, но е с по-високо
Коментари Харесай

Ръжта предпазва от диабет и камъни в жлъчката

Ръжта е зърнена просвета, наподобяваща пшеницата, само че е с по-високо стебло и с цвят от жълто–кафяв до сиво–зелен. Приликата е налице, тъй като се счита, че е произлязла от диви бурени, растящи сред пшеницата и ечемика.

Растението е извънредно богато на магнезий, фосфор, манган, мед, пантотенова киселина и фибри.

Благодарение на фибрите организмът се засища бързо, което лимитира потреблението на прекалено количество храна. Също с тяхно присъединяване се предотвратява появяването на камъни в жлъчката.

Това е посочило изследване, траяло цели 16 години и обхванало 69 000 дами. Те приемали храни, богати на фибри постоянно и рисковете от поява на камъни в жлъчката намалели с 13 %.

Според откривателите фибрите повлияват удобно болестта с помощта на способността им да форсират чревната перисталтика. Така храната се придвижва по-бързо през червата и се понижава секрецията на жлъчни киселини.

 Диабет

Ако пък са в по-високи количества, довеждат до формиране на конкременти (камъни) в жлъчката. Освен това с тяхна помощ се покачва чувствителността към инсулин, както и се намаляват стойностите на триглицеридите (мазнините в кръвта).

Ръжта защищава организма от появяването на диабет вид II с помощта на магнезия. Той подкрепя разнообразни ензими в тялото, виновни за усвояването на глюкозата и секрецията на инсулина. Редица изследвания в тази тенденция удостоверяват, че хора, които по-често се хранят със зърнени култури, понижават риска от пораждане на диабет вид II с 31 %.

Препоръчва се хора, заболели от диабет да употребяват пълнозърнест самун вместо пшеничен. Това е по този начин, тъй като похапването на бял самун провокира огромен инсулинов отговор с повишение равнищата на кръвната захар. А фибрите съумяват да управляват равнищата ѝ, предотвратявайки покачването.

Ръжта е доста потребна и при сърдечно-съдови проблеми, като забавя развиването на атеросклероза. Някои откриватели оповестяват изгоди и от предварителна защита на злокачествени болести. В ръжта се съдържат фитонутриенти с мощни антиоксидантни свойства.

Ръжта още съдържа и фитоестроген, който е от огромна потребност за организма на дамата по време на климакс и менопауза. Така той оказва помощ на тялото ѝ да се пребори с хормоналния дисбаланс по натурален метод.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР