Ръждясалите останки от яхта на Саддам Хюсеин в Южен Ирак

...
Ръждясалите останки от яхта на Саддам Хюсеин в Южен Ирак
Коментари Харесай

Саддам Хюсеин имаше 121-метрова яхта-бижу. Какво се случи с нея

Ръждясалите остатъци от яхта на Саддам Хюсеин в Южен Ирак припомнят за тягостния му интервал на власт, който завърши с нашествието, водена от Съединени американски щати преди две десетилетия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

121-метровата яхта " Ал-Мансур ", която е издигната през 80-те години на предишния век, е знак на благосъстоянието и властта на Саддам Хюсеин. Днес тя е дестинация за туристи и риболовци, които си вършат пикници и пият чай на борда на останките.
-->
" Когато беше благосъстоятелност на някогашния президент, никой не можеше да припари до нея ", споделя рибарят Хюсеин Сабахи, който постоянно се стопира на борда на кораба за по чаша чай в края на работния ден. " Не мога да допускам, че е принадлежала на Саддам, а в този момент аз съм този, който се придвижва в покрайнините ѝ. "

Няколко седмици след началото на нашествието, почнала на 20 март 2003 година, Саддам Хюсеин дава заповед яхтата, на която той в никакъв случай не се е качвал, да пусне котва в пристанищния град Ум Касър. Тя обаче е нападната от Съединени американски щати, след което се прекатурва в река Шат ал-Араб и с годините се трансформира в руина.

В паниката, последвала падението на Саддам Хюсеин, всичко на яхтата е разграбено, в това число полилеите и мебелите, както и детайли от металната структура.

Саддам е бил притежател на общо три яхти - " Ал-Мансур " е можела да побере 200 души и е била оборудвана с площадка за хеликоптер. Друга негова негова яхта в този момент извършва функционалността на хотел в Басра.

Според изчисленията на американски управляващи през 2003 година е допустимо Саддам и фамилията му да са се сдобили непозволено със финансови средства на стойност към 40 милиарда $.

Някои иракчани са на мнение, че останките от яхтата би трябвало да бъдат непокътнати, само че средства за възобновяване им до момента не са били планувани.

" Тази яхта е била скъпоценно украшение, извънреден шедьовър ", споделя Захи Муса, военноморски капитан от иракското министерство на превоза. " Разстроени сме, че е в този тип ", прибавя той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР