Раждането на четирипартийна коалиция намалява, но не премахва, политическата несигурност

...
Раждането на четирипартийна коалиция намалява, но не премахва, политическата несигурност
Коментари Харесай

"Фич" и другите: В чужбина опитват да разберат какво правителство си избра България

Раждането на четирипартийна коалиция понижава, само че не отстранява, политическата неустановеност заради евентуални несъгласия сред членовете ѝ. Всички детайлности от споразуменията сред тях занапред би трябвало да се появят. Коалицията евентуално ще се задържи за най-малко една година, само че не е изключено цената да са оставки на министри и пренареждане на отговорностите в държавното управление.

Някои наблюдаващи обръщат внимание на това, че съдружно съглашение в действителност няма, а става дума за подписани двустранни съглашения на всяка от трите по-малки партии с " Продължаваме промяната ". Както и на това, че наподобява има и пети сътрудник - президентът Румен Радев, тъй като четирима от министрите, и то такива на доста основни позиции, са от подбраното и назначено от него служебно държавно управление.

Тонът, с който рейтинговата организация " Фич " (Fitch), аналатичинто-прогнозното отделение на организация Ай Ейч Ес Маркит и западни издания пишат за новото държавно управление, което си избра България, е сдържано оптимистичен. Основната причина са упованията, че по този начин се поставя завършек на месеци неизясненост и има най-малко някакво стабилизиране на политическата система. И най-много - вяра, че при започване на 2022 година България ще получи утвърждение от Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз на Плана за възобновяване и развиване и към стопанската система ще потекат милиарди дарени евро.

Както и очакване министър председателят Кирил Петков да извърши най-малко обещанието си да се бори с корупцията и да запуши корупционните канали, в които съгласно служебния кабинет са потънали милиарди. Това е маркирано от немската социална медия АРД, от организациите ДПА, " Ройтерс ", " Франс прес ", АПА, германоезичната редакция на " Дойче веле "...

Сделката за държавно управление в България сочи към повече непоклатимост и продължение на досегашната политика, понижава краткосрочната политическа неустановеност, която можеше да попречи на навременно използване на Плана за възобновяване , написа " Фич " при започване на първия си коментар от понеделник. Според организацията " резултатът наподобява удостоверява възгледа ни, че тазгодишната политическа променчивост няма да съставлява риск да икономическата политика или за ришемостта на България да одобри еврото. Фокусът на новото държавно управление върху възстановяване на ръководството може в средносрочен проект да докара до повишение на рейтинга на страната ".

В коментара се особеното при " Продължаваме промяната " е, че освен приказват за битка с корупцията като останалите съперници на статуквото, само че и " създадоха стопански дневен ред с фокус върху възстановяване на бизнес средата, привличане на директни задгранични вложения и повишение продуктивността посредством обучение и институционални промени ".

Веднага след тези окуражаващи думи " Фич " добавя за евентуалните различия сред съдружните сътрудници и за незадоволителното информация какво тъкмо са се договорили. Мнението на организацията е, че по-скоро се удостоверява, че има задоволително необятна ангажираност с рационални фискални и макроикономически политики и приемането на единната валута , както и че никоя антисистемна партия не е предложила до момента смяна в връзките с Европейски Съюз. Солидните 6.6 милиарда евро (10% от Брутният вътрешен продукт през 2021 г.), предстоящи като грантове по механизма Next Generation EU, са доста значими като политическа " котва " за обединението да я държи да ползва обещаните антикорупционни ограничения и промени в правораздаването, тъй като достъпът до тези средства е привързан с господство на правото, припомнят от " Фич ". Но за възстановяване на знаците за държавно ръководство ще би трябвало да се изчака няколко години и евентуално промените ще провокират търкания в обединението.



" Глобал инсайт ", звеното за прогнози на Ай Ейч Ес Маркит, е много по-конкретно къде ще са тези търкания, по какъв мотив и с кои сътрудници в държавното управление. Най-проблемната точка наподобява е енергетиката , поверена на " ИТН ". Там има остарели структурни проблеми в държавния бранш, а енергийният преход ще бъде спъван от разногласия в обединението - " Демокритачна България ", от една страна, е единствената с по-амбициозни цели за въглищния бранш, до момента в който Българска социалистическа партия, от друга, е срещу бързо затваряне на мините и ТЕЦ-овете в името на запазването на работни места там, колкото може по-дълго.

Затова е по-вероятно декарбонизацията, за която упорства и Европейската комисия, да се случи по-бързо в превоза на България, в сравнение с в енергетиката. 

От " Гобал инсайт " дефинират Политическа партия като " идеологически неопределена " и не изключват до края на 2022 година да има оставки на министри и пренареждане на обединението поради другите акценти в политиките, на които упорстват членовете ѝ. Българска социалистическа партия и елементи от Има Такъв Народ в началото наподобяват като най-рисковите места за отдръпване от държавното управление, показва анализът.

Редно е той да се приема с доза нерешителност, тъй като след изборите на 14 ноември упованието на същото звено бе за продължителни договаряния за коалиция, а в този момент написа, че те са завършили единствено за месец и с механизми за взимане на съдружни решения и взаимни законодателни начинания, които сочат за опция да се вземат решение евентуални разногласия вътре в обединението. Това не значи, е всичко ще върви безпрепятствено - члновете ѝ имат друга идеологическа ориентировка и гласоподаватели, заради което доста от реформаторските политики ще изискват съдействие сред министерствата, другояче ясно поделени по партиен симптом. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " наподобява ще са движещата мощ на битката с корупцията, самодейностите за повече бистрота, възстановяване събирането на налози, цифровизацията и положителното ръководство. И четирите партии считат, че ръководството на ГЕРБ е построило корумпирана администрация, която единствено е задълбочила неравенството в обществото, и е евентуално, че ще последват промени в КПКОНПИ и отговорността на основния прокурор. Ако това се случи още в първите месеци от ръководството, държавното управление ще може да се концентрира върху други цели, в това число по-доброто ръководство на публичните поръчки и на държавните компании и организации.

Според " Глобал инсайт " би трябвало да се следи дали депутати от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ ще стартират да изричат подозрения в държавната стратегия и цели и да заемат позиции като на опозицията - в частност на ГЕРБ - тъй като това ще изтъни парламентарното болшинство на обединението, т.е. ще понижи възможностите за одобрение на закони и решения, импортирани от кабинета.



Не са изчезнали и възможностите за антиправителствени митинги , в случай че изскочат основателни обвинявания в корупция против държавни партии или в случай че гражданското общество оцени вероятно намаляване на антикорупционните ограничения като размиване на промените. Подобни процеси ще са сигнал и за възходящ риск от разединение в обединението. Ваксинационните политики и ограничаващите ограничения поради пандемията са другата " гореща точка " - в случай че против тях се оформи нескончаем митинг с хиляди участници, това може да повлече оставки освен в здравното министерство, както и да усили вероятността от колапс на обединението. Далеч не всичко идно е заредено с риск - в случай че през февруари-март Европейската комисия утвърди българския План за възобновяване и развиване, това ще значи, че новата власт съумява да дава отговор безапелационно на запитванията на Брюксел. Понеже потреблението на отпусканите средства се следи и от останалите страни от Европейски Съюз, разпределението им в България би трябвало да покаже до каква степен другите министерства - изключително тези на енергетика, финанси и околна среда - са спобни сполучливо да си сътрудничат. Ако резултатът е позитивен, то ще намалеят и рисковете, свързани с държавните контракти и стабилността на държавното управление, считат в Ай Ейч Ес Маркит.

Без доста планирани детайли, само че с оценки, са медийните изявления за новото държавно управление.

" Коалиция от четири партии, които надали можеха да са по-различни ", написа в разбора си кореспондентът на АРД Клеменс Ференкоте, " Свързва ги най-много една цел: да не разрешат на партията на някогашния държавен началник, национал-консерватора Борисов, още веднъж да се върне във властта ", разяснява създателят. Агенция ДПА също слага акцента върху думите на Петков, че. В разбора на Агенция Франс Прес се споделя: " Четирите партии са обединени в позицията си против Борисов, който упрекват в корупция. Сега те считат да се борят против тази ширеща се корупция и да реформират правосъдната система. Освен това Петков желае да форсира провлачилата се имунизационна акция. "

" Работа има колкото искаш. Страната не предлага задоволително вероятности на младото си потомство. Населението галопиращо се топи. На всичко от горната страна коронавирусът се е развихрил по този начин, както на никое място другаде в Европа, а процентът имунизирани е най-ниският в Европейски Съюз ", написа Тобиас Цик в " Зюддойче Цайтунг " . " Математически видяно, този държавен алианс беше единствената допустима композиция без ГЕРБ и Движение за права и свободи, трансформирали се в знак на подмолната политика ", изяснява за Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика. Според нея новото държавно управление би трябвало да бъде оценено съгласно " правилото на единството и съдействие ", който партиите са записали в съдружното съглашение. " Остава да се види какъв брой от тях са съществени. " Статията на Кристофер Неринг приключва с откъс от съоботно изявление на Христо Иванов, че това наподобява ще е преходно държавно управление и политическа непоклатимост евентуално ще има чак след локалните избори.



" Ройтерс " приказва за обединението като за " невиждана композиция от леви социалисти, антисистемната Има Такъв Народ и дясноцентристката " Демократична България ", както и че Кирил Петков наподобява фокусиран върху това да реализира резултати, до момента в който направлява из този съюз от политически съперници. Агенцията също показва като водещи провокации скъпата сила, слабото имунизиране и подготовката за влизане в еврозоната след две години.

" Блумбърг " слага акцента върху постоянно повтаряното заричане за " нулева приемливост към корупцията " с увещание, че поради нея България е държана отвън Шенген и Европейската комисия желае прогрес в промените на правораздаването, с цел да утвърди средствата за възобновяване и развиване.

" Макар да си обезпечи парламентарно болшинство след едномесечни договаряния, кабинетът на Петков евентуално мъчно ще оцелее през целия четиригодишен мандат. Коалицията му включва партии, които до неотдавна отказваха да си сътрудничат ", написа още " Блумбърг ". В текста се припомня, че най-малко що се отнася до приемането на еврото не всичко зависи от България, тъй като има страни от еврозоната, които не желаят допускането на нови членове в нея и убеждаването им може да се окаже съществено предизвикагелство за новото държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР