Раждането на бебето, първата му усмивка, първите му стъпки -

...
Раждането на бебето, първата му усмивка, първите му стъпки -
Коментари Харесай

Защо снимките на децата ни нямат място във Фейсбук

Раждането на бебето, първата му усмивка, първите му стъпки - родителите нормално се вълнуват от всяко достижение на своите деца. Тези специфични моменти постоянно се улавят в фотоси и гордо се демонстрират на околните. С разпространяването на обществените медии обаче фотосите на децата все по-често се появяват в профилите там - обществено в интернет. Това може да има някои нежелани последствия.

1300 фотоси преди 13-ия рожден ден

“В последна сметка става дума най-много за утвърждение - посредством механизмите, които обществените мрежи оферират за лайкове ”, изяснява Софи Пол от немския Фонд за децата. Често пъти не остава нищо, което да не е било споделено в обществените медии. Някои хора даже включват невръстните си деца в рекламни състазания, ифлуенсърите ги употребяват, с цел да популяризират козметика или бебешки дрешки. Всеки има право самичък да избира къде да се появява фотографията му - това би трябвало да важи и за децата.

От английската Служба за децата предизвестиха в собствен отчет от 2018 година, че родителите разгласяват приблизително по 1300 фотоси на децата си, още преди те да са навършили 13 години.

Снимки с последици

Но интернет в никакъв случай не не помни. Това е проблем. Например, когато децата не са съгласни с това, което родителите им разгласяват - нещо, което те считат за очарователно, за детето може да е срамно. “Ако нещо сходно се изложи на показ, то може да стане мотив за тормоз и обиди ”, изяснява Софи Пол. То може да се окаже проблем и при кандидатстване за работа по-късно, тъй като компаниите в Германия по предписание изследват кандидадатите, в това число и интензивността им в обществените мрежи, а съществуване на несъответствуващи фотоси или мнения към нея постоянно са неподходящи, изяснява експертката.

Освен това постоянно на фотосите се вижда освен лицето на децата, само че и окръжаващата ги среда – детската стая, къщата, градинката пред нея. А съпътстващия текст към изявленията може да издаде още доста други персонални данни като името и датата на раждане на детето. “Всичката тази информация може да се употребява, с цел да се откри точния адрес на детето ”, изяснява Софи Пол. Винаги има риск тези данни да попаднат в ръцете на недоброжелатели или да се разпространят измежду педофили, акцентира експертката. Още през 2019 година немски онлайн портал показва, че Инстаграм се употребява интензивно от хора, търсещи полови контакти с деца, а фотосите им се събират и препращат из сходни мрежи.

“Родителите нормално имат ясна визия за проблемите на публикуването във Facebook, ТикТок или Инстаграм, изяснява Софи Пол. По думите ѝ обаче множеството родители считат месинджъри като Уотсап или Вайбър за доста по-безопасен вид. Но даже в частен диалог човек не постоянно може да бъде сигурен дали събеседникът не препраща фотосите и на трети лица.

Франция не разрешава шерването със закон

За да спре разпространението на фотоси, които накърняват достолепието, Франция желае да забрани на родителите да споделят фотоси на децата си в обществените мрежи без тяхното разрешение. По законов път ще се позволяват и въпросите, при които единият родител желае да забрани на другия да споделя фотоси на детето им.

Интернет крие заплаха за децата, чиито фотоси са в обществените мрежиСнимка: empics/picture alliance

В крайни случаи родителите могат даже да изгубят правата върху фотосите на децата си. Законопроектът планува да се вкара и правото на децата да изискат всички техни фотоси да бъдат свалени от онлайн платформите, когато навършат избрана възраст.

Децата да се включат в решението дали да се разгласяват фотосите им

Софи Пол счита, че френският законопроект е добър, тъй като зачита правата на малолетните, които към този момент са заложени в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето. “Не става дума за цялостна възбрана на качването на фотоси на деца в интернет, а за ограничение на несъразмерното и неуважителното им потребление в интернет ”, споделя Пол.

“Правото на надзор над личните изображения значи, че всеки човек ще може самичък да взема решение какви негови фотоси да бъдат оповестени онлайн. Затова е извънредно значимо и децата да бъдат включени във вземането на това решение, а не да бъдат пренебрегнати. Според експертката образованието е най-важното средство за отбрана на децата от нежелани последствия. В детските градини, учебните заведения, в обществените медии, само че също по този начин и измежду самите родители. На първо място фамилиите би трябвало да " изградят общо схващане за това по какъв начин да се отнасят към снимковия материал по оправдателен и виновен метод ", споделя Пол.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР