Рафинерията на Лукойл Нефтохим“ в Бургас ще бъде затворена, ако

...
Рафинерията на Лукойл Нефтохим“ в Бургас ще бъде затворена, ако
Коментари Харесай

„Лукойл“ затваря рафинерията в Бургас при забрана за износ

Рафинерията на „ Лукойл Нефтохим “ в Бургас ще бъде затворена, в случай че властта в България забрани износа на създадените там артикули, основани на съветски нефт. Това бе очебийно от управлението на компанията по време на взаимен брифинг със служебния кабинет. На него стана ясно, че по всяка възможност служебното държавно управление ще брани интереса на компанията да изнася артикули, основани на съветския нефт, в Европейския съюз.

Заводът няма по какъв начин да действа при съществуването на това ограничаване “, безапелационен бе представителят на „ Лукойл Нефтохим “ Илшат Шарафутдинов.

По негови думи едно вероятно затваряне на рафинерията ще остави без работа общо към 10 хиляди души – към 1300, които работят в самата рафинерия, и още доста други, свързани непряко с компанията.

С тези причини вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев разгласи, че следва да бъде признато разпореждане от кабинет, с което да се разреши на „ Лукойл Нефтохим “ да изнася петролни артикули от завода в Бургас.

Припомняме, че предходният кабинет на Кирил Петков забрани това.

Въпреки че предишния месец представител на Европейската комисия разкритикува сходно решение, през днешния ден Алексиев акцентира, че това е „ коментирано с Европейска комисия, взето е мнение от тях “.

В подмяна на позволението за експорт и опцията активността на завода да продължи с потреблението на съветски нефт компанията дава обещание да внася повече налози в България. Тя стартира смяна на бизнес модела си, при който огромните облаги няма да отиват както до момента при компанията майка Litasco и да се заплащат отвън България. С други думи – самата „ Лукойл Нефтохим “, а не Litasco ще купува съветския нефт, а след това и ще продава готовите си артикули.

От 1 януари 2023 година всички доходи и налози от тяхната активност да бъдат показани и плащани в България. Това е един резултат от нашия деен разговор с „ Лукойл Нефтохим “. Споразумението отваря вратата в българския бюджет да влизат повече налози “, акцентира Алексиев.

С това от кабинета дават обещание към 100 млн. лева от налози да влязат в хазната идната година и още към 600 – 700 млн. лева година по-късно, които да се употребяват за обезщетения на разноските на уязвимите групи в страната.

Представителят на „ Лукойл Нефтохим “ призна, че заводът към този момент е работил по тази скица и преди 2020 година, само че тогава основни доходи в хазната не влизаха, тъй като по негови думи в този интервал „ икономическата действителност на негативния марж при преработката не позволяваше генериране на облаги и налози, които да остават в България “.

Той добави, че по новата скица ще се прибегне единствено след разрешение на държавното управление компанията да изнася своите артикули на открито.

А що се отнася до нашата работа към новата система по режима, в който центърът на финансовата активност да е в България – тази работа е обемна и действаме по нея с цел да проработи от началото на идната година “, добави Шарафутдинов.

Припомняме, че тази година макар че потребления от рафинерията в Бургас нефт е доста по-евтин от потребления всеобщо в Европа, цените на горивата в България не са значително по-ниски по отношение на западните ѝ съседки. Именно тази разлика в цената пък страната дава обещание в този момент, че на процедура ще успее да таксува – първо с корпоративен налог, а след това и с обсъждания от Народното събрание сега така наречен налог свръхпечалба, който се допуска, че ще остане в действие до края на 2023 година

Няма нищо политическо в това решение – щом България се е преборила за тази дерогация, за какво ние да не използваме тази опция “, разяснява Алексиев на журналистически въпроси.

Той акцентира, че това ще докара както до по-големи доходи в хазната, по този начин и до растеж на износа на страната.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЛукойл Нефтохим Лукойл Нефтохим Бургас рафинерия Бургас ПоследниНай-четениКомпании 20 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Лични финанси 96 Бърз заем – добра или неприятна концепция Градоустройство 268 Нискоемисионните зони в София се отсрочват с една година Финанси 368 Г-20 уточни най-важната банка за световната финансова система Компании 21496 Европейски фешън колос навлиза на Балканите Лукс 19487 Pangeos – гигантският плаващ град за $8 милиарда Финанси 11307 ЕЦБ стартира най-голямото евакуиране на пари от финансовата система Накратко 7016 Вечерни вести: Историческо евакуиране на пари; Шенген се отдалечава Всички новиниОще от КомпанииВиж всичкиФалиралата криптоборса FTX дължи $3.1 милиарда на 50 кредитора Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР