„Радвам се, че България и Словения споделят толкова обща визия

...
„Радвам се, че България и Словения споделят толкова обща визия
Коментари Харесай

Екатерина Захариева приветства словенския си колега Церар у нас

„ Радвам се, че България и Словения споделят толкоз обща визия и общо мнение по значимите за Европа и за света въпроси “. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на взаимна конференция със своя словенски сътрудник доктор Миро Церар, който е на публично посещаване у нас по нейна покана.
Захариева приветства своя посетител, като посочи неговата персонална заслуга за отварянето на посолство на Словения в София, което ще бъде публично намерено по-късно през днешния ден в наличието на двамата вицепремиери, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
На срещата си през днешния ден първите дипломати са обменили мнение по въпроси като Брекзит, мигрантската рецесия, обстановката в района на Близкия изток и Северна Африка и са споделили своята обща поддръжка за европейската интеграция на Западните Балкани, означи пред медиите министър Захариева. „ Най-важното, което се разбрахме е, че ние като прилежащите страни, които схващат района и откровено поддържат европейската и евроатлантическата му вероятност, би трябвало дружно да създадем всичко допустимо поддръжката към тези страни да продължи по този начин интензивно, както при Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз “, акцентира Екатерина Захариева.
„ В Словения считаме, че Българското председателство беше на чудесно равнище във всички аспекти. Вие отваряхте най-актуалните и същински въпроси, сред тях и този за интеграцията на страните от Западните Балкани в европейски и трансатлантически съюзи. Словения е уверена, че тези процеси би трябвало да продължат “, съобщи от своя страна министър Церар.

Двамата първи дипломати се сплотиха към мнението, че макар позитивните данни за растеж през последните години в икономическо-търговски проект, в тази сфера сред България и Словения към момента съществува неизползван капацитет. По думите на Захариева перспективни области за съдействие са високите технологии, автомобилната промишленост, селското стопанство, фармацевтичната промишленост, туризма. Тя добави, че отварянето на посолството в София, както и назначението на търговски представител в българската дипломатическа задача в Любляна, което следва в най-скоро време, ще даде нов подтик на комерсиалните връзки. Захариева означи, че данните демонстрират, че след откриването на директната самолетна линия сред София и Любляна през март тази година има към 20 % нарастване на туристическия продан сред двете страни, което още един път демонстрира какъв брой са значими директните връзки за жителите.
Министър Церар се съгласи с нея, като означи огромния капацитет в областта на вложенията. „ Искам доста словенци да дойдат тук и да се срещнат с вашите естествени благосъстояния, културно-историческо завещание и вашето културно-етническо разнообразие-всичко това, което през днешния ден притегля туристите от целия свят. Вие давате на нашата Европа обща хубост “, добави още външният министър на Словения.
По време на пленарните си диалози през днешния ден Захариева и Церар разискаха и опцията двете страни да търсят съдействие във връзка с общи дипломатически задачи в други страни, да вземем за пример в района на Африка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР