Радостна вест от Константинопол: Вселенската патриаршия призна нашата древна и

...
Радостна вест от Константинопол: Вселенската патриаршия призна нашата древна и
Коментари Харесай

Северна Македония реагира на признаването на църквата в страната като Охридска

Радостна новина от Константинопол: Вселенската патриаршия призна нашата антична и възобновена Охридска архиепископия за канонична, написа на уеб страницата на Бигорския манастир в Република Северна Македония, където новината е била посрещната със звън на камбаните на манастира.

„ С решението на Светия синод на Вселенската патриаршия, се отстранява десетилетният ерес, натрапен на нашата антична Охридска архиепископия. Това значи, че Вселенската патриаршия признава църковната подчиненост. Архиепископ Стефан е каноничен и годен във всеправославния свят и открива канонично и литургично общение с него “, пишат на уеб страницата си Бигорският манастир.

В известието те прецизират, че решение не значи томос за автокефалия, който публично регламентира интернационалното име и статут на православната черква в страната, само че значи, че е отстранена схизмата и свещениците могат да отслужват взаимно с други поместни православни църкви, а за установяване на окончателния статут на църквата следват спомагателни договаряния.

Андрея Богдановски, докторант в университета в Бъкингам, където учи придвижванията за автокефалия в Източна Европа и на Балканите споделя за предаването „ Трилиг “, че решението на Вселенската патриаршия е стъпка към автокефалия. „ Сръбският патриарх Порфирий може да бъде спирачка на процеса, само че не и да го спре изцяло, само че също по този начин може да се осмели да призове Вселенския патриарх и да помогне за превъзмогване на тази празнота в Православието и бързо да реализира възможна автокефалия ", споделя Богдановски.

„ Статутът и името на православната черква в страната към момента не са регламентирани, само че това значи, че тя към този момент не е схизматична, както беше наложено от Сръбската православна черква през 1967 година, когато беше оповестена църковната автокефалия “, споделя за македонската телевизия Нова анализаторът Бранко Георгиевски. Той не чака Сръбската православна черква да се съгласи да одобри решението на Вселенската патриаршия и в бъдеще да договаря с църквата в Северна Македония за автокефалния ѝ статут, по думите му ще бъде забавно и каква ще е реакцията на Българската православна черква, в случай, че точно тя се счита за правоприемник на Охридската архиепископия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР