Радост за всички привърженици на конспиративните теории: някакви уж изтекли

...
Радост за всички привърженици на конспиративните теории: някакви уж изтекли
Коментари Харесай

Снимката, която доказва, че Земята е плоска


Радост за всички последователи на тайните теории: някакви сякаш изтекли фотоси доказвали, че Земята е плоска. В обществените мрежи " новината " провокира огромни безредици.

Тъжен факт е, че в обществените мрежи се тиражират всевъзможни нелепости и подправени вести. Някои от тях са толкоз безумни, че си заслужава да бъдат оборени и порицани.

В Телеграм и някои други онлайн платформи фенове на тайните теории споделят една фотография, която доказвала, че Земята въпреки всичко е плоска. А последователите на придвижването " Flat Earth " ( " Плоска Земя " ) от цялото земно кълбо (ха-ха) честват, че били намерили окончателното доказателство за тяхната доктрина.

Оставете ги, дано тази шепа смахнати хора се радва, биха споделили мнозина. Само че и други групи в обществените мрежи с многочислени фенове са запленени от тематиката. А другояче единствено въпросното придвижване " Плоска Земя " има към 250 000 последователи във Facebook. Трябва въпреки всичко да отбележим, че не всички от тях имат вяра на тази нелепост.
Редакцията предлага
Твърди се, че въпросната фотография, която се популяризира в мрежата дружно с още 10 други, е заснета от един от спътниците SpaceX на американския бизнесмен Илон Мъск. Тя е доста популярна и измежду феновете на съзаклятнически теории от дясноекстремисткото придвижване QAnon. Те настояват, че въпросните 11 фотоси били изпратени до НАСА, без да са криптирани - и така били прихванати от хакери.

Историята на една налудничава доктрина

В митологичните показа на редица ранни култури Земята в действителност е била плоска. Но най-късно през Античността е направено откритието, че нашата планета има формата на кълбо. А през третото столетие сл. Хр. гръцкият математик и астроном Ератостен съумява даже много точно да пресметна обиколката на Земята.

Но даже и в мрачното Средновековие съвсем никой не е вярвал, че Земята може да е плоска, въпреки този мит да стига чак до 19 век. Тогава английският изобретател и създател Самюел Роуботъм (1816–1884) твърдял, че Земята е плоска, че северният полюс се намирал по средата, Слънцето било на по-малко от 4000 мили от Лондон и точно то се въртяло в орбита към плоската Земята, а не противоположното.

В Съединени американски щати концепциите на Роуботъм са възприети от Апостолическата християнска черква, а през 1956 се основава и въпросното придвижване " Плоска Земя ". Първоначално то няма никакво въздействие, а неговите последователи дефинират фотосите на Земята от Космоса като интрига.

Снимката на " плоската Земя ": проверка на обстоятелствата

На въпросната снимка континентите се виждат размазано и изкривени, а в профил се разграничават Слънцето и Луната. Всичко в близост е потънало в бяло, което припомня за ледове.

Ще ме извиняват феновете на конспирациите, само че въпросната фотография не е никакво доказателство, а чист фалшив. Това удостоверяват също и от Mimikama - немскоезична платформа за откриване на измами в интернет и подправени известия. Нейните специалисти са открили " редица несъответствия ", като да вземем за пример това, че спътниците " Старлинк "   на SpaceX нямат камери, които могат да снимат Земята. Тази фотография " въобще не е нова, а към този момент над 3 години се популяризира като мем в интернет ", настояват от Mimikama.

Според нейните " ловци на подправени вести " в тази ситуация с популяризираната " фотография доказателство " става въпрос за стереографска проекция. С тази техника, да вземем за пример в геометрията, едно кълбо може да бъде изобразено върху низина.

Тъй като с кълба и равнини се работи в доста области на математиката и нейните приложения, стереографската проекция се употребява и за сложни разбори, в картографията, геологията и фотографията.

Възможно е и това да не убеди последователите на заговорническите теории и хората от " Flat Earth ". Повечето от тях евентуално ще продължат да имат вяра на " различните обстоятелства ".

***

Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР