Радиолюбители-аматьори на 3-ти март, че са получени успешно сигнали от

...
Радиолюбители-аматьори на 3-ти март, че са получени успешно сигнали от
Коментари Харесай

Китайският луноход работи в стационарно състояние

Радиолюбители-аматьори на 3-ти март, че са получени сполучливо сигнали от повърхността на Луната, предавани от китайския луноход “Юту ” (на български – “Нефритен заек ”). Информацията бе доказана публично от китайската осведомителна организация Синхуа. Китайският луноход продължава да работи, само че в стационарно (неподвижно) положение.

Напомням на читателите, че автоматизираната лунна станция на Китай “Чанг’e 3 ” кацна сполучливо на лунната повърхнина през декември 2013 година и достави лунохода “Юту ”. Той сполучливо се придвижи няколко десетки метра, само че в края на януари 2014 година настъпи щета в контролния механизъм, което обездвижи лунохода.

Въпреки това той продължава да прави действия на повърхността на Луната в стационарно положение. Макар и очакван да работи единствено три месеца, продължава да е деен до ден сегашен, през март 2015 година, което е мотив за горделивост за китайската космонавтика.

Китайската стратегия за проучване на Луната е извънредно амбициозна и се развива стремително. Преди няколко месеца Китай съумя да организира задачата “Чанг’e 5 Т-1 ”, която включваше изстрелване, обиколка на Луната и завръщане назад на Земята. Доколкото сме наясно, в капсулата на “Чанг’e 5 Т-1 ” е имало живи организми (семена на растения), което е индикатор за желанието в бъдеще Китай да прати и хора на Луната.

В началото на януари тази година сервизният модул на “Чанг’e 5 Т-1 ” пък бе наведен назад в окололунна орбита и се трансформира в неестествен сателит на Луната.

Мисията на сервизния модул на “Чанг’e 5 Т-1 ” ще продължи до месец май тази година.

През 2017 година Китай желае да изстреля галактическа сонда, която ще би трябвало да кацне на Луната, да вземе проби от повърхността, след което ще излети от лунната повърхнина и ще се върне на Земята, след което пробите ще бъдат изпратени за проучване в наземни лаборатории.

Ако всичко това е сполучливо, това ще е първата доставка на лунен грунт след приключването на задачите “Аполо ” на Съединени американски щати и “Луна ” на Съюз на съветските социалистически републики.

Самото кацане на “Чанг’e 3 ” през 2013 година бе първото меко кацане на естествения ни сателит след близо 40-годишно спиране.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР