Радиоактивен прах, намерен дълбоко под океанските вълни, подсказва, че Земята

...
Радиоактивен прах, намерен дълбоко под океанските вълни, подсказва, че Земята
Коментари Харесай

Изглежда Земята се движи през останките от древна свръхнова

Радиоактивен прахуляк, открит надълбоко под океанските талази, подсказва, че Земята се движи през солиден облак, останал от избухнала звезда.

През последните 33 000 години на нашата планета е падал необичаен изотоп на желязото, „ изкован “ в свръхнова.

Това не е първият път, в който съответният изотоп, прочут като желязо-60, се е озовавал върху нашата планета. Той обаче е следващото доказателство, че този развой не стопира и че Земята продължава да се движи през междузвезден облак от прахуляк, който евентуално е разследване от свръхнова, избухнала преди милиони години.

Желязо-60 е попадал във фокуса на няколко проучвания през годините. Неговият интервал от време за полуразпад е 2.6 млн. години, което значи, че се разпада изцяло след 15 млн. години. С други думи – която и да е негова проба, открита тук на Земята, е пристигнала от друго място, защото е невероятно желязо-60 да е оживял по време на групировката на нашата планета преди 4.5 милиарда години.

А находища несъмнено има. Преди време нуклеарният физик Антон Уолнър от Австралийския народен университет датира депозити на дъното на океана отпреди 2.6 до 6 млн. години. Това значи, че остатъци от свръхнова са падали върху нашата планета по това време. Звезден прахуляк е откриван и в антарктическия сняг. Той най-вероятно е паднал през последните 20 години. Преди няколко години пък учени оповестиха, че желязо-60 е намерено в галактическото пространство към Земята.

Сега Уолнър открива още следи от желязо-60 в дълбините на океана. Датировката демонстрира, че са на 33 000 години. Количеството на изотопа е консистентно с интервала.

Изследването е оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР