Радина Ралчева е родена в София. Живее в Берлин. Има

...
Радина Ралчева е родена в София. Живее в Берлин. Има
Коментари Харесай

Радина Ралчева - един силен глас на протеста

Радина Ралчева е родена в София. Живее в Берлин. Има извънредно богата експертиза в региона на мениджмънта и обществените връзки, създател на медийни изявления, разбори и мнения, деен професионален доброволец, учител в региона на PR и публичен деятел.  

В своята 22-годишна професионална история е работила с разнообразни промишлености, с компании от Fortune 500, интернационалните, национални и локални институции, Неправителствени организации, политически и други организации. Кампании на ръководени от нея екипи са печелили голям брой професионални награди. От 18 години кариерата й се развива на най-високото равнище в мениджмънта на разнообразни организации. В момента е EMEA Communications Manager в Corning (Fortune 500 company) и дава отговор за връзките за целия район.

Носител е на специфична грамота за принос към правозащитността и човешките права „ Човек на годината ” 2014. 

И макар че е надалеч от България, тя е един от тези ярки гласове, които не стопират да се вълнуват от обществено-политическия живот у нас. Подкрепя митингите, реагира, когато липсва политическа памет и се надява на смяна.



Казват, че българите сме толерантен народ. Какво тогава ни предизвика да излезем на улиците?  

Радина Ралчева:  Струва ми се явно, че сме толерантен народ. Често прекомерно толерантен, в случай че питате мен. В социологията теорията за повратната точка (tipping point) споделя, че това е моментът, когато група от хора или преобладаващ брой членове на група от хора бързо и трагично променят поведението си. Тази фраза за първи път е използвана в социологически подтекст от Morton Grodzins, професор по политически науки в Университета в Чикаго. Теорията става доста известна с помощта на книгата The tipping Point на Malcolm Gladwell. Между другото, наложителна за четене книга. В съвременен подтекст под повратна точка разбираме най-общо казано съответно събитие във времето, което провокира необратими промени. Това събитие може да е доста дребно или доста огромно, въпросът е, че то се трансформира в повратна точка, тъй като е резултат от дълги и стигнали лимита си предходни натрупвания. В този смисъл, въпросът за какво в този момент, няма толкоз елементарен отговор. Отговорът на въпроса за какво акостирането на една гумена лодка на един български плаж се трансформира в повратна точка, е в действителност отговор на въпроса за комплицираните публични, стопански и обществени процеси, осъществяването на публичния контракт, капката, която прелива чашата, сериозната маса от хора, които одобряват, че има неизпълним проблем и по едно и също време потеглят да търсят гражданско решение през инструментариума, с който жителите разполагат и т.н. 

2020 е луда година във всеки смисъл на тази дума. Много фактори се събраха в едно и катализираха реакция. Почти никой от тези фактори (с изключение на вируса) не е нов за България.

През 2013 година, по същите аргументи като в този момент, хората стачкуваха и сложиха върхове с над 400 дни митинг. Някак си овластените тогава не схванаха посланието и предложиха на обществото още от същото. Обществото не го одобри. Има една специфичност, която политиците настойчиво отхвърлят да схванат. Обществото е система. Ако тази система е разбалансирана, тя неизбежно ще потърси своя баланс. И колкото по-разбалансирана е, толкоз по-остри ще са реакциите. Въпросът не е дали, а по кое време. Абсолютно неизбежно е. И в действителност илюзията им, че тъй като управляват властта, имат надзор и над това, е нищо друго, с изключение на заблуда. В такива обстановки единственото свястно държавническо държание е да се сдаде властта, с цел да може системата да стартира да се самобалансира. Този механизъм е неизменим, работи постоянно, даже в пленени страни. Наистина е единствено въпрос на време. А опитът да се задържи статуквото, се заплаща прескъпо и уви, от всички. 

Добре ли е това, че младите нямат политическа памет? 

Радина Ралчева:  И да, и не. Да, тъй като ги освобождава от подозрения, предходни разочарования, боязън и неустановеност. Не, тъй като неналичието на опит разрешава да бъдат манипулирани по-лесно, тъй като знанието и познаването на предишното са мощ, която може да бъде канализирана за реализиране на триумф в сегашното и тъй като опцията за реализиране на съответни резултати за бъдещето постоянно е обвързвана с нужда от референции към предишното. Обаче. Тук за мен има едно огромно обаче. Младите имат неотменното право да водят своите борби,

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР