Радикализацията е растяща заплаха, която не признава граници. Атентатите в

...
Радикализацията е растяща заплаха, която не признава граници. Атентатите в
Коментари Харесай

Eвропа е в повишена опасност от радикализация

Радикализацията е растяща опасност, която не признава граници. Атентатите в Ница и Виена в края на предходната година върнаха тероризма в дневния ред на Стария континент. Затова европейските институции готвят обединен отговор, който включва промяна на Шенгенското пространство и ограничения против радикализацията в интернет.

Европейският парламент поддържа тактиката на Европейски Съюз в региона на сигурността до 2025 година и новата стратегия за битка с тероризма. Сред концепциите за попречване на радикализацията са обезпечаването на благоприятни условия за застрашените младежи и поддръжка на рехабилитацията на пандизчии. Ще се ускори и активността на отдел в Европол, който следи за разпространението на терористични материали в интернет и сезира платформите за тяхното унищожаване. От основаването на отдела през 2015 година той е изпратил до фирмите притежатели претенции за премахването на 130 000 единици наличие, като единствено през 2019 година са подадени над 25 000 сходни "уведомления ".

Миналата година в Германия, Франция и Австрия за един месец бяха осъществени четири ислямистки терористични атентата. Те по жесток метод демонстрираха, че Европа към момента води борба против тероризма в името на исляма.

"Службите за сигурност непрекъснато осуетяват ислямистки атентати “, разяснява вътрешнополитическият представител на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага Матиас Миделберг. През април, да вземем за пример, са били задържани петима таджикски ислямисти в провинция Северен Рейн-Вестфалия, които възнамерявали атентат против американска военна база.

Френският преподавател Самюел Пати беше обезглавен през октомври от 18-годишен чеченец, откакто посочил сатиричните карикатури на пророка Мохамед в "Шарли Ебдо “. Това накара президентът Еманюел Макрон да стартира акция за промяна на Шенгенското пространство.

В края на 2020 година Парламентът и националните държавни управления реализираха политическо съглашение и за приемане на правила, които би трябвало да накарат цифровите компании да отстраняват наличие, подтикващо към тероризъм, в границите на един час.

"Големите платформи би трябвало да реагират незабавно, когато става дума за премахването на терористично или нелегално наличие. Колкото по-големи са платформите, толкоз по-голяма е тяхната отговорност ", съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Къде е опасността?

"Заплахата е непрекъснато измежду нас, това са хилядите задгранични бойци терористи, завърнали се в Европа от Сирия или Ирак. Много от тях сега са в пандиза, някои към този момент са освободени, доста ще бъдат освободени през идващите години. Това са бомби със закъснител. Ако желаеме да защитим свободата си, би трябвало да ограничим свободата на тези хора, тъй като те не познават граници ", посочи австрийският канцлер Себастиан Курц.

Най-тревожно е, че последните терористични актове в Европа бяха осъществени от европейски жители. Те са удостоверение за заплахата от радикализация на локално равнище. Това е процесът, при който хора в обществото възприемат хрумвания, гледни точки и отзиви, които могат да доведат до терористични актове. Религиозният фанатизъм е доста значим аспект в процеса на радикализация, само че специалистите са безапелационни, че доста рядко главната причина за това е религията.

Стандартният профил обрисува хора, които са недоволни от живота си, от обществото, от вътрешната или от външната политика на управляващите. Става дума за членове на маргинализирани общности, жертви на дискриминация и на загуба на обществена еднаквост. Въвличането на страни, изключително от Западна Европа, в спорове като тези в Афганистан и Сирия, също се счита за рисков фактор, изключително измежду мигрантските общности.

Вербуване в интернет, учебни заведения и джамии

Евродепутатите предизвестиха, че интернет е един от главните канали за разпространение на екстремистки хрумвания и за набиране на поддръжници. Социалните мрежи дават достъп на терористичните организации до необятна публика, само че също по този начин опция за целеустремен асортимент и за основаване на армии от тролове в поддръжка на пропагандата.

Според отчета на Европол за обстановката и трендовете при тероризма в Европейски Съюз през 2020 година, в последните години се уголемява потреблението на приложения за криптирани известия като WhatsApp и Telegram за съгласуваност, обмисляне и подготовка на офанзиви. Още по-тревожно е, че някои екстремистки организации се пробват да набират членове в учебни заведения, университети или религиозни институции като джамии. Затворите също са рискова среда заради изолацията на пандизчиите от техните близки, което ги прави податливи на крайни хрумвания. Липсата на задоволително чиновници в доста затвори прави мъчно идентифицирането на екстремистката агитация.

Борбата на Европейски Съюз с радикализацията

Въпреки че обособените страни членки са длъжни да се оправят сами с радикализацията на лична територия, на европейско равнище са създадени няколко инструмента за "общо прилагане ".

Мрежата за информираност по въпросите на радикализацията свързва хора, които се сблъскват с казуса на предна линия - преподаватели, чиновници в пандизите и публични чиновници.

Европейската гранична и брегова защита ще има непрекъснат състав от 10 000 гранични чиновници до 2027 година, с цел да може да подкрепя обособените страни при гарантирането на сигурността на външните граници на Европейски Съюз. Новият непрекъснат състав на организацията ще може по искане на дадена страна от Европейски Съюз да поема да упражнява граничен надзор, да подкрепя ръководството на миграцията и да се бори с трансграничната престъпност.

Авиокомпаниите, изпълняващи полети от или към страни отвън Европейски Съюз, към този момент са длъжни да дават на националните управляващи данни за пътуващите, които включват техните имена, датите на пътешестване, маршрутите и методите на заплащане. Тези данни се употребяват за попречване и следствие на терористични актове и тежки закононарушения, както и за идентифициране и правосъдно гонене на терористи и престъпни нарушители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР