Радев гази Конституцията на България, гръмна Европа.Конституционният съд на България

...
Радев гази Конституцията на България, гръмна Европа.Конституционният съд на България
Коментари Харесай

Европа гърми: Радев гази Конституцията на България

Радев гази Конституцията на България, гръмна Европа.

Конституционният съд на България реши, че президентът на страната Румен Радев е нарушил Конституцията. При назначението на служебно държавно управление през месец май тази година Радев е назначил за министър на стопанската система Кирил Петков, който към оня миг има двойно поданство – българско и канадско,  акцентира в собствен коментар брюкселското издание EU Reporter.

Това е категорично неразрешено от Конституцията на България. При заемането на висши държавни длъжности всеки номиниран попълня декларация, с която подсигурява, че дава отговор на изискванията за съответната служба.

Според Конституционният съд на България Кирил Петков е попълнил декларация с погрешно наличие като е бил изцяло наясно, че все още на заемането на поста министър, той към момента има и канадско, и българско поданство. Според Наказателния кодекс на страната, съставянето на документ с погрешно наличие е закононарушение, което се санкционира от закона.

Според анализатори обаче по-скандалното в тази ситуация е, че и проруският президент Румен Радев е знаел, че назначава за министър човек, който нарушава Конституцията. Самият Радев още веднъж отбрани Кирил Петков в скандално изказване пред медиите като се опита да омаловажи конституционните текстове, наричайки ги „ архаични “, отбелязва изданието.

Радев даже съобщи, че България щяла да бъде по-добро място, в случай че имало повече министри като Кирил Петков. Коментарът на президента провокира бурни отрицателни реакции измежду юридическата общественост в България, съгласно които Радев, който сега е претендент за втори президентски мандат, неприемливо продължава да нарушава съзнателно най-важния закон на страната.

Мнозина публични фигури в София желаеха да бъде стартирана процедура по импийчмънт против проруския президент-генерал. Това може да стане най-рано след месец, когато се чака да бъде определен и формиран новият български парламент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР