Работодателски и синдикални организации излязоха с общ призив за прекратяването

...
Работодателски и синдикални организации излязоха с общ призив за прекратяването
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати настояват за прекратяване на договорите с американските централи

Работодателски и синдикални организации излязоха с общ апел за прекратяването на договорите сред страната и така наречен американски централи.

Те припомнят, че инвестицията на една от централите към този момент е изцяло изплатена, което е доказано и от Брюксел, и от наетата от българското държавно управление водеща международна консултантска компания.

"Категорични сме, че българските консуматори нямат "излишни " милиони за непозволени облаги посредством неприемлива държавна помощ. В същото време цените на електрическа енергия за промишлеността в България още веднъж са най-високи в Европейски Съюз и търпението ни се изчерпва. Време за следващо отсрочване към този момент няма. Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съгласно европейските правила ", се показва в общото им мнение.

Друг мотив на бизнеса и синдикатите е, че по силата на подписаните контракти с двете централи, те получават в несъгласие с правото на Европейски Съюз държавна помощ. "Само за регулаторната година от 01.07.2019 година до 30.06.2020 година, без нужното в такива случаи утвърждение от Европейска комисия, над 700 млн. лева ще се платят непазарно на вложителите в "Ей и Ес – 3С Марица изток 1 " и "Контур Глобал Марица изток 3 ", от които 301 млн. лв. са за втората, изплатена изцяло електроцентрала ", прецизират организациите, като акцентират също по този начин, че държавните гаранции за вложения се не разрешават от Договора за действие на Европейски Съюз, който е подписан и от България по време на присъединението

"Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното произвеждане няма да има задоволително електрическа енергия. Да, те употребяват локален запас – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички! Крайно време е способените органи да вземат ограничения, с цел да се приключи ненужното натоварване на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и дейности за преустановяване на непозволената тежест за българския бизнес и семейства ", се споделя още в позицията.

Социалните сътрудници желаят от държавното управление въпросът да бъде разискван незабавно на тристранна среща.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР