Работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират.

...
Работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират.
Коментари Харесай

Министър и експерти хвърлиха работодателите в потрес

Работодателите нямат право да принуждават служащите си да се имунизират. Ако чиновник, заемащ позиция, за която се изисква зелен документ, не желае да се имунизира, той може да се тества, подсети в утринния блок на Българска национална телевизия служебният обществен министър Гълъб Донев. Той беше безапелационен, че зеленият документ не лимитира трудовите права на хората.

Всички работодатели, чийто сфери на активност попадат в условията за зелен документ, имат право да получат безвъзмездни антигенни проби от РЗИ след поръчка. Цената на вземането на проба от 10 лв. на тест обаче може да се спести само, в случай че работодателят обезпечи свое здравно лице. В подобен случай резултатите от тестванията ще важат единствено за потребностите на предприятието, тъй като няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

Работодателите са длъжни да заплащат тестванията на чиновниците си. Такова мнение пък показаха пред Нова телевизия специалистът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и някогашният обществен министър Иван Нейков.

„ Една от най-важните отговорности на работодателя е да обезпечи безвредни условия на труд. В този смисъл той е виновен за изискванията, при които работи служащият, въпреки че законодателството ни не е създавано в изискванията на пандемия. Много от работодателите са длъжни от време на време да правят профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че пробата за ковид е друг от това ”, сподели Иван Нейков.

„ Когато законът изисква от работодателите да се вършат такива проби, тяхно обвързване е да го заплащат. В заповедта на министъра би трябвало да се упомене кой заплаща тестванията. Вече имаме сигнали за това, че даден шеф авансово удържа от заплатата на чиновниците за антигенни проби. Това се случва в МБАЛ Шумен ”, разяснява Тодор Капитанов. По думите му хората в България всеобщо вървят заболели на работа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР