Работната група на Международния астрономически институт даде името на българската

...
Работната група на Международния астрономически институт даде името на българската
Коментари Харесай

Астероид получи името на българка

Работната група на Международния астрономически институт даде името на българската изследователка Росита Кокотанекова на метеорит от астероидния пояс сред орбитите на Марс и Юпитер. Това оповестиха от Международния астрономически институт в новото издание на бюлетина си.

Организаторите на конференцията и работната група са решили да разгласяват в бюлетина на интернационалната организация новоизбраните имена, тъй като признанието за учените и организациите не трябва да закъснява толкоз, написа в бюлетина.

Астероидът " 42772 Кокотанекова ", който носи името на българката Росита Кокотанекова, е открит на 14 октомври 1998 година от обсерваторията Лоуъл.

Росита Кокотанекова, родена през 1991 година, е откривател в Европейската южна обсерватория в Гархинг, Германия. Тя изследва повърхностните характерности на кометите, транснептунови обекти и други дребни обекти в Слънчевата система благодарение на фотометрия.

Кокотанекова е приключила астрономия в Бремен, пази докторантура в института " Макс Планк " в Гьотинген, описа пред Българска телеграфна агенция татко й Димитър Кокотанеков, който е шеф на Народна Астрономическа обсерватория и планетаруим " Джордано Бруно " в Димитровград.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР