Работна група ще изготви концепция за обединяване на висши училища,

...
Работна група ще изготви концепция за обединяване на висши училища,
Коментари Харесай

10 ректори и просветният министър ще решават за обединяването на университети

Работна група ще изготви идея за сливане на висши учебни заведения, оповестиха от МОН.

В нея влизат 10 ректори, избрани от Съвета на ректорите, специалисти от Министерството на образованието и науката и ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки. Председател на групата е министър Николай Денков, а негови заместници – заместник-министър проф. Генка Петрова-Ташкова и ръководителят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков. Сред включените ректори са и критици на концепцията за основаването на академични консорциуми – ректорите на Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски ”, на Лесотехническия университет и на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи в София.

Работната група има за задача да обясни опциите за сливане на висши учебни заведения, като уточни примерни механизми и разновидности ; да формулира справедливи критерии за обединяване; статута на обединяването - правосубектност, права и задължения; управителните органи и взаимоотношението сред тях. От нея се чака да дефинира границите на автономията на висшите учебни заведения , които ще влизат в бъдещите консорциуми, контролните механизми на страната върху обединяването, както и обсега на взаимоотношение сред съставните университети и обединяването във връзка с просветителни, научни и други действия.

За осъществяване на задачата ръководителят и членовете на работната група могат да включват и други експерти с нужната експертиза.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР