Работата по конституционните изменения е в ход. Обновеният вариант на

...
Работата по конституционните изменения е в ход. Обновеният вариант на
Коментари Харесай

Лукашенко: Проектът на нова Конституция ще бъде поставен на обществено обсъждане

Работата по конституционните промени е в ход. Обновеният вид на главния закон ще бъде подложен на публично разискване. Това съобщи беларуският президент Александър Лукашенко на работна среща с ръководителя на Върховния съд Валентин Сукало, заяви организация БелТА, представена от ТАСС.

"В момента експертите в Беларус, включително съдиите от Конституционния съд, работят по промените в главния закон ", уточни Лукашенко. "След това планът на обновената конституция ще бъде подложен на публично разискване ". Лукашенко добави, че ръководителят на Върховния съд Сукало също ще взе участие в работата по промените. Сукало предложи в новия вид на конституцията да бъде планувана опция локалната власт да има право да назначава съдии. В момента назначението на окръжни и районни съдии е в прерогативите на президента.

Сукало добави, че Върховният съд има и други оферти за действието на правосъдната система, които могат да бъдат записани в новата конституция, само че още е рано да бъдат обявявани.
Лукашенко беше предложил преди този момент в конституцията да бъдат направени промени по този начин, че да бъдат преразпределени пълномощията на управляващите на другите равнища и част от правата да бъдат предадени "надолу ". Той счита, че новата конституция на Беларус би трябвало да бъде призната на референдум и едвам по-късно могат да се състоят нови избори.

Междувременно съветският президентски представител Дмитрий Песков не изключи разновидността Русия да показа опит с Беларус при измененията в конституцията, само че към този момент Минск не се е обръщал към нея с сходно искане. Говорителят на Кремъл изрази убеденост, че "както беларуското управление, по този начин и беларуските специалисти разполагат с нужната подготвеност " да изработят промените в главния закон, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС.

"Доколкото ми е известно, от беларуска страна не са постъпвали сходни претенции, и освен това състояние Русия не желае и не може да натрапва каквито и да било услуги, без да са постъпили съответните претенции за това от страна на беларуските сътрудници и съдружници ", сподели Песков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР