Работата от разстояние ще даде стимул на сегмента на споделените

...
Работата от разстояние ще даде стимул на сегмента на споделените
Коментари Харесай

Очакват ръст на пазара на офис площи догодина

Работата от разстояние ще даде тласък на сегмента на споделените офис площи Ритейл парковете и логистичните бази са във фокуса на бизнесмени и вложители
Пазарът на бизнес парцели посреща 2021 година с очакване на първи знаци за възобновяване на световната и локалните стопански системи и за последователно свестяване на пазара на бизнес парцели, обобщават от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Очакванията на консултантите са за трайни промени в метода, по който оперират най-засегнатите от ковид рецесията браншове, като търговски площи, хотели и офис площи.

“Отминаващата 2020 година беше белязана от изключителни съмнения на пазара на бизнес парцели, както и с взаимно противоречащи си трендове. От една страна икономическият спад, вълните на затваряне и мощно лимитираните пътувания имаха отрицателен резултат върху съвсем всички сегменти от пазара, въпреки това позитивните вести към имунизациите дават вяра за позитивен поврат през идната година “, разяснява Михаела Лашова, ръководещ сътрудник в компанията. 

Според нея в изискванията на продължаващо разпространяване на COVID-19 и на новините за нов вариант на вируса всяка прогноза, даже в кратковременен проект, е с огромна доза конвенционалност. Независимо от това обаче феномени, като работата от къщи и преместването на извършване на покупки, срещи и занимания в онлайн пространството към този момент имат сериозен резултат върху редица промишлености и сегменти от пазара на парцели.

ОФИС ПЛОЩИ

Макар и офис постройките да не бяха наложително затворени, рецесията с ковид докара до трайни промени в бранша. Най-значимата от тях бе възходящият дял на работата от къщи и замразяването на проектите за релокации и разширения на редица компании. Според световния сътрудник на Forton – Cushman & Wakefield - в по-дългосрочен проект този тренд ще прерасне в работа от всякъде, а доста компании ще заложат на екосистема от работни площи, включваща централен и изнесени офиси, дома, споделени офиси и други Прогнозите са това да даде тласък за развиване на споделени офис пространства, както независимо, по този начин и като част от концепциите на огромни офис планове. 

“Нашите допитвания до притежатели на офис здания и основни наематели демонстрираха, че под 30% от чиновниците работят от офиса през последните месеци. Не чакаме това да се промени през зимния сезон, изключително поради новата вълна на затваряне на редица пазари. От пролетта нататък обаче чакаме последователно завръщане на чиновниците на работните им места, което ще докара и до по-голяма изясненост за бизнеса от какви площи има потребност. Естествено, с ангажимента процесът на имунизация да е сполучлив и да няма нови отрицателни развития за пазара “, предвижда Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “.

Според него в околните тримесечия ще сме очевидци на продължаващ растеж на свободните площи в следствие от освобождението на офиси и завършването на нови здания. В допълнение стремежът за преотдаване на неизползвани квадратури от някои компании ще докара до скрита незаетост на пазара. Това обаче надали ще докара до сериозен дисбаланс сред търсене и предложение, защото завършването на някои планове се забавя, а нови за момента не се стартират. Показателен е фактът, че приключените през 2020 година офис здания са с общо под 90,000 кв.м отдаваема повърхност при декларирани при започване на годината доста по-големи размери.

„ Ключово за развиването на пазара ще е връщането към стопански растеж и възобновяване на бизнеса на наемателите. Работата от къщи е резистентен тренд, само че офисната просвета, общественият детайл и екипната работа обезпечават напредък на бизнеса. Случи ли се това, доста компании още веднъж ще се нуждаят от разширения площите “, добави Йордан Кръстев. 

ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ

Затварянето на моловете като част от противоепидемичните ограничения докара до цялостна смяна на пазара на търговски площи. От една страна доста търговци подчертаваха върху онлайн продажбите, от друга – по-гъвкави формати като ритейл парковете влязоха в полезрението на бизнесмени и вложители.

“Интересът към ритейл парковете не е нов. Дадохме индикация за него още предходната година, когато доста търговци и дивелъпъри ги припознаваха като платформа за нахлуване в по-малки обитаеми места. Коронавирусът обаче добави нов акцент към този сегмент от пазара – развиването на планове без закрити общи елементи, с пряк достъп до магазините “, уточни Иван Граматиков, управител „ Търговски площи “.

Според него тези планове ще останат в полезрението на купувачите поради сигурността, на търговците – поради по-малкия риск от затваряне на обектите им, на вложителите – поради постоянните доходи и рентабилност. По данни на Cushman & Wakefield Forton към края на 2020 година в страната работят ритейл паркове с обща отдаваема повърхност над 170,000 кв. м, а нови планове са в градеж.

Въпреки двете талази на затваряне, сегментът на моловете също се оправя добре. Нивата на свободни площи обаче нарастват, защото някои търговци затвориха част от магазините си, а други краткотрайно стопираха експанзията си. Към есента на 2020 година делът на незаетите площи в софийските молове е към 9%. След тримесечия на равномерен растеж, напролет на 2020 година наемите в комерсиалните центрове в София означиха лек спад до 36 евро/кв. м, само че остават постоянни към края на годината. В ритейл парковете цените са без смяна, като за София се движат в границите на 8-10 евро/ кв.м.

ИНДУСТРИАЛНИ ИМОТИ

Сегментът на логистичните площи е измежду по-приспособимите в ковид рецесията. Двигател е растежът на онлайн търговията и потребността от по-големи складови наличия. Това води до засилено търсене на логистични площи чартърен и развиване на лични планове в София, като максимален пазар и разпределителен хъб.

“Пазарът на логистични площи е резистентен – с възходящо предложение на първокласни площи чартърен в градеж и трайно невисок дял на свободни площи от общото предложение. Очаквам салдото сред търсене и предложение да се резервира и през идната година “, сподели Жоро Ангелов, управител „ Индустриални парцели и развиване на имоти “ в Cushman & Wakefield Forton.

Добрите вероятности пред сегмента на логистиката и производствата доведоха и до деен пазар на строителни имоти. Навлизането на нови компании, разрастващи логистични планове, както и интензивността от страна на към този момент опериращите такива на пазара се чака да доведат до дълготраен растеж в предлагането на площи за депозиране и обработка на товари. В същото време редица търговски и логистични компании започнаха планове за лични потребности, профилирани, фармацевтични, автоматизирани хранилища и строителство по поръчка. Очакванията са това да задържи високи размерите на ново строителство в сегмента, които за София варират сред 160,000 и 240,000 кв. м през последните две години. В логистичните паркове към столицата наемните цени са без смяна и се движат в границите на 4.2-4.5 евро/кв. м.

ИНВЕСТИЦИОНЕН ПАЗАР

Пазарът на капиталови парцели мина през закъснение през 2020 година Много купувачи, изключително задгранични капиталови фондове, краткотрайно се отдръпнаха поради опасения от слаба ликвидност и неяснотите към генерираните доходи и пазарната цена на активите. Наличието на свободен запас, задържането на лихвените равнища и поръчките за възобновяване на стопанската система обаче са причина за активизиране на пазара през 2021 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР