Работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси вече

...
Работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси вече
Коментари Харесай

Проф. Драги Георгиев: Възможно е съгласие по Средновековието и цар Самуил в историческата комисия

Работата на Смесената комисия по исторически и просветителни въпроси към този момент протича в доста по-градивна и положителна атмосфера, което дава прогноза, че съгласуването и рекомендациите за цар Самуил и средновековния интервал могат да бъдат реализирани в действителност бързо. проф. Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна в македонско-българската комисия.

По думите му към момента не е реализирано съответно умозаключение за честването на избрани исторически персони, както разгласи през вчерашния ден българският министър председател Кирил Петков в София, само че атмосферата в Комисията демонстрира оптимизъм.

„ Конструктивната атмосфера оставя място за опция на идната среща, която ще се организира онлайн този четвъртък и петък в Скопие, да съгласуваме заключенията за средновековния интервал и за цар Самуил, които по-късно ще бъдат предложено наличие за учебниците по история. На дневен ред е и Гоце Делчев, за който на последната среща през февруари единствено започнахме дребна полемика и в този момент ще продължим. Някои механически неща също са на дневен ред, като координиране на протоколите от предходни срещи “, сподели Георгиев.

Той изясни, че откакто се хармонизират заключенията за цар Самуил и Средновековието, те би трябвало да бъдат признати от македонското и българското държавно управление, а когато се вършат нови учебници, които обгръщат тази материя, бъдещите създатели ще би трябвало да вземат поради рекомендациите и заключенията на държавното управление и комисията.

Българският министър председател Кирил Петков през вчерашния ден в София на взаимна конференция с министър-председателите на Македония, Черна гора и Румъния Димитър Ковачевски, Здравко Кривокапич и Николае Чука сподели, че Историческата комисия го е уведомила, че е реализиран прогрес за значими исторически персони по един доста градивен и реален метод, който отваря опция за превъзмогване на разликите и за ускорение на договарянията сред София и Скопие, написа още " Слободен щемпел ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР