Путин лъже, че тепърва започват в Украйна, казва Франсис Фукуяма.

...
Путин лъже, че тепърва започват в Украйна, казва Франсис Фукуяма.
Коментари Харесай

Фукуяма: В момента Русия прилича на нацистка Германия


Путин лъже, че " занапред стартират " в Украйна, споделя Франсис Фукуяма. Според разнообразни оценки Русия е изгубила към 20 хиляди души в Украйна. Това е сериозна военна злополука, счита политологът.

Дъждовни води: Вие сте в листата на лицата, на които им е неразрешено да влизат в Русия. Как се чувствате като част от този лист?

Франсис Фукуяма: За мен е чест да бъда в този лист. Всички значими задгранични критици на Русия и съветската инвазия в Украйна са включени в него и в действителност се чудех за какво им лиши толкоз време, с цел да стигнат до мен.

Дъждовни води: Наскоро Путин сподели във връзка на войната в Украйна: " Ние едвам в този момент започнахме ". Блъф ли беше това?

Франсис Фукуяма: Мисля, че той лъже, както лъже и за доста други неща. Западни военни анализатори, които са проучили съветските позиции, означиха, че сега. Освен това те са изгубили евентуално към една трета от силите, които в началото бяха мобилизирани, с цел да победят Украйна. Оценките за съветските загуби не са доказани, само че евентуално става дума за 20 хиляди починали и може би за още 60 хиляди ранени. Има и военнопленници. За страна с размерите на Русия това в действителност е много сериозна военна злополука.
Редакцията предлага
Мисля, че Путин блъфира, изключително поради обстоятелството, че в последните два месеца, откогато са се концентрирали върху Донбас, руснаците означават доста стеснен прогрес. Не мисля, че могат да активизират огромен запас.

Дъждовни води: Как съгласно Вас може да наподобява една сполучлива тактика за Украйна?

Франсис Фукуяма: Най-реалистичната тактика в този миг е концентриране на юг, достъп до Черно море и завладяване на Херсон и други пристанища на Азовско море. Това е по-важно от Донбас. Мисля, че завладяването на Донбас би било много мъчно през идващите няколко месеца. Но до края на лятото може да има някакъв действителен прогрес в южната част на страната. За Украйна този достъп е в действителност доста значим, с цел да може да направи вероятен износа на всички свои селскостопански артикули от черноморските пристанища.

Дъждовни води: Как може да се промени обстановката при възможна победа на Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати?

Франсис Фукуяма: Ако Доналд Тръмп се завърне през 2024 година, това ще реши всички проблеми на Русия. Очевидно той има желание да изтегли Съединени американски щати от НАТО. Русия може да реализира главните си цели с помощта на една сходна смяна в американската политика. Затова считам, и да си възвърне военната инерция през лятото. Единството на Запада в действителност зависи от това хората да повярват, че има военно решение на казуса в близко бъдеще. Ако почувстват, че сме изправени просто пред една невъзможност, която ще продължи постоянно, тогава мисля, че единството ще стартира да се разпада. Ще се появят

Дъждовни води: Как виждате Русия в по-широк световен проект? Какъв е политическият режим, който я ръководи?

Франсис Фукуяма: В този миг тя в действителност наподобява най-вече на нацистка Германия., освен това по-неразвит даже и от този на нацистите. Това е и един доста едва институционализиран режим. Той се върти към един човек - Владимир Путин, който в реалност управлява всички съществени властови лостове.

Ако извършите съпоставяне с Китай, това са доста, доста разнообразни режими. Китай има огромна комунистическа партия, в която членуват 90 милиона души и която има сериозна вътрешна дисциплинираност. Русия не разполага с сходен тип институционализация. Затова и не мисля, че това е постоянен режим. Не считам, че има ясна идеология, която той може да проектира на открито. Мисля, че хората, които го харесват, просто не харесват Запада по разнообразни аргументи.

Режимът в Русия е едва институционализиран, споделя Фукуяма. Той се върти към един човек - Владимир Путин.

Дъждовни води: След 30 години можете ли да актуализирате концепцията си за края на историята?

Франсис Фукуяма: Намираме се в обстановка, друга от тази преди 30 години. През последните няколко години се следят неуспехи на демокрацията на всички места, в това число в Съединените щати, Индия и други огромни демократични страни. Но напредъкът на историята в никакъв случай не е бил линеен. През 30-те години на предишния век имахме големи компликации, през които преминахме. През 70-те години на предишния век също минахме през серия от неуспехи, свързани с петролната рецесия и инфлацията в доста елементи на света. Така че концепцията за исторически напредък не е мъртва.

Понякога има връщане обратно, само че главните институции и хрумвания са мощни и са оцелявали в продължение на доста дълги интервали. И аз чакам те да продължат да оцеляват.

Дъждовни води: Войната в Украйна и други настоящи политически проблеми не засенчиха ли световните и даже по-опасни рецесии като климатичната да вземем за пример?

Франсис Фукуяма: Очевидно, че краткосрочните енергийни потребности доведоха до подем на изкопаемите горива и забавиха пътя към намаляването на въглеродните излъчвания. Но това е краткотрайно закъснение. Смятам, че и двата казуса би трябвало да бъдат решени. Не става въпрос да избираме сред единия или другия, в действителност ще би трябвало да се отнесем съществено и към двата.

и ще продължи да ни съпътства и през идните генерации. Затова и нямам доверие, че фактът, че сега се движим обратно, е безусловно окончателното ни положение.

Франсис Фукуяма е политолог и мъдрец. Най-известен е с книгата си " Краят на историята и последният човек ", в която развива тезата, че демократичната народна власт и капитализмът са последният стадий от еволюцията на обществото. Дъждовни води беседва с него няколко дни, откакто се причисли към интернационалната антикорупционна фондация на хвърления в пандиза съветски опозиционер Алексей Навални.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР