Путин дава сигнал към Вагнер, спецслужбите и паравоенните, че трябва

...
Путин дава сигнал към Вагнер, спецслужбите и паравоенните, че трябва
Коментари Харесай

Д-р Велизар Шаламанов: Химера е, че в тази война може да има...

Путин дава сигнал към „ Вагнер ”, спецслужбите и паравоенните, че би трябвало да има единоначалие

Големият въпрос е докога парламент и кабинет ще отхвърлят даването на съществено въоръжение на Украйна

 

- Проф. Шаламанов, съветският президент Владимир Путин смени досегашния командващ на войските в Украйна ген. Сергей Суровикин с началника на Генщаба ген. Валерий Герасимов. Това знак ли е, че войната в действителност не върви по проектите на Кремъл?

- Определено „ специфичната военна интервенция ”, съгласно президента Путин, а за жалост и съгласно нашия някогашен министър Стефан Янев, несъмнено не върви по проекта на Русия. Тази промяна - най-висшият боен в страната да се назначава директно да управлява тази интервенция, демонстрира, че за Русия няма нищо по-важно във боен проект от тази война и  Путин трансферира цялата отговорност за изхода й на военните. В същото време дава сигнал и към другите играчи - частната военна компания „ Вагнер ”, специфичните служби и другите паравоенни формирования, които вземат участие във военните дейности, че би трябвало да има единоначалие.

- В чисто човешки проект ген. Герасимов имал ли е опция да откаже това предопределение?

- Всички ние сме хора и най-важното, което ни разграничава от другите живи същества, е, че имаме право на избор. Герасимов е имал право на избор, само че си дава и сметка какво значи да поемеш тази отговорност. Лошото е, че за изхода на тази война няма бушон и тази роля ще се падне на Герасимов. Вероятно ще има и последващи талази на „ частична ” готовност. Всичко ще бъде хвърлено в Украйна и това ще докара до доста жертви от съветска и украинска страна. Начинът те да бъдат понижени е украинските сили по-бързо да бъдат снабдени с съвременно въоръжение от свободния свят и той да покаже на военните в Русия, че е невероятно да удържат този напън и би трябвало да вземат решение за евакуиране от Украйна. Аз си припомням една част от моята докторантура в Киев, която бе за военачалник Громов, който, откакто изведе руските войски от Афганистан, бе пратен за командващ Киевския боен окръг. Пожелавам на военачалник Валерий Герасимов сполучливо да изведе съветските войски от Украйна и да получи въпреки всичко някаква позиция, а не да бъде обсъждан като индивида, изгубил тази война.

- Руските влогъри към този момент приказват, че тези дни ще стартира втората вълна на частичната готовност. Новите количества пушечно месо могат ли да извърнат изхода на войната, или всичко въпреки всичко ще опре да качеството на техниката?

- Има справедлива страна на въпроса, има и субективна, има и политическа. Ясно е, че за по-малко от година руснаците изгубиха към 120 хиляди военнослужещи в тази жестока война. И то най-подготвените, когато действаха с изненада, и то във време, когато украинската войска на практика беше доста едва въоръжена. Единственото, с което разполага Русия, е численото предимство в персонален състав и релативно нискоефективна военна техника. Постъпването на нова и доста по-високоефективна техника в украинската войска ще докара до повишаване на загубите. Руската военна теория се отнася с неуважение към човешкия живот. Това, на което те разчитат, е касапницата да докара до изкривяване, от една страна, на Запада, и въпреки това, да докара до готовност на руснаците със средствата на пропагандата. Най-вероятният разказ ще е „ целият Запад със модерни оръжия избива нашите синове и дъщери, които пазят изконната съветска земя ”. Това ще е агитация, ориентирана във вътрешността към Русия, а на Запад, в това число България, ще се задействат още повече силите на съветските специфични служби и на локалните петоколонници, за посредством картини от тази кланица да бъде провокирано разделяне след жителите.

- Украйна ще получи американски бронирани машини „ Брадли ”, само че тя желае тежки танкове „ Леопард ”. Докога Западът ще е обезверен и ще отхвърля същинско тежко въоръжение?

- Много по-важният въпрос е докога българският парламент и държавно управление ще отхвърлят даването на танкове Т-72, зенитно-ракетни комплекси, артилерийски системи гаубици и такива със залпов огън, самолети, хеликоптери и муниции на Киев. Така или другояче, това най-бързо може да влезе в приложимост в украинската войска. Първо - ние сме близо. Второ - те познават тази техника задоволително добре. И трето - ние имаме потребност да се освободим от тази техника и да я заместим. Така че танковете и тези бронирани машини („ Брадли ” и „ Леопард ”), които са на път за Украйна, в случай че най-малко дребна част от тях остане тук, а нататък продължи нашата остаряла техника, изгодата е и за Украйна, и за България, и за Европа. Помощта на Запада към Киев ще нараства. Те ще са свързани и с реакцията от съветска страна, тъй като не трябва да се дава мотив на Русия да премине от „ специфична военна интервенция ”, която се проваля, към някакъв тип Отечествена война.

- Възможен ли е този агитационен пробив - да убедят съветското общество, че това е нова Отечествена война?

- Не знам дали това е допустимо, само че те имат тези проекти. И евентуално това би се трансформирало, когато към Русия в близко време потеглят още 100 000 ковчега.

- Депутатът Олексeй Гончаренко и съветникът на Володомир Зеленски Михаил Подоляк постоянно повтарят, че Западът хем желае Украйна да победи, хем успеха й да не е безапелационна, тъй като Русия можела да бъде отслабена рисково. Възможно ли е да бъде решена сходна задача?

- Подобна задача може да бъде решена. Такава задача Западът реши със Студената война, която реализира това, че цяла Източна Европа бе освободена и към този момент е част от НАТО и Европейския съюз. Съветският съюз се разпадна, само че не по този начин трагично. Сега задачата е сходна - Украйна да получи правото на свободен избор, който е да стане част от НАТО и Европейския съюз, без това да докара до цялостен съветски срив. Тук приказваме за изпускане на контрола върху нуклеарните оръжия. Това изпитание е в интерес освен на Запада, а е и в полза на целия свят. Все повече и Китай взима своята значима роля.

- Големият боязън обаче е, че този компромисен мир няма да донесе дълготраен мир, а просто ще отсрочи войната с още 5-10 години.

- Единственият метод Украйна да не бъде нападната още веднъж от Русия, е тя да бъде призната в НАТО. Именно за това Финландия и Швеция влязоха в Алианса. Това важи за всяка една европейска страна, която е комшия на Русия. Тя има единствено две варианти - или да е член на НАТО, или просто да брои дните до нападението на Русия.

- Нали измежду значимите условия за приемане в НАТО е страната да няма нерешени въпроси със съседите си?

- Няма такива условия! Условията за приемане в НАТО са страната да е пазарна народна власт и да споделя полезностите на Запада. И да е подготвена да понесе тежестите на груповата защита. Украйна дава отговор на всички тези условия. Условието, за което говорите, бе дефинирано за съответния интервал, когато НАТО трябваше да се разшири към Западните Балкани. Във Вашингтонския контракт няма такова изискване.

- Да чакаме ли изненади от Турция във връзка с окончателното приемане на новите членки на НАТО - Финландия и Швеция?

- Мисля, че ще бъде открито решение. Тъй като ратификацията е политически развой, да не забравяме, че в Турция предстоят избори, това може да отнеме време. Сигналът от Швеция и Финландия е, че те не бързат, а Турция има своето време. Истината е, че Съединените щати, Англия и главните западни страни заявиха, че всъщност към този момент се съблюдава член 5 във връзка с Финландия и Швеция.  Същественото е, че те към този момент не са неутрални страни и търсят боен съюз за гарантиране на своя суверенитет и териториална целокупност от Русия.

- Китай ли ще е огромният победител в тази война? Руски икономисти като Сергей Гуриев, Дмитрий Потапенко и Максим Миронов са уверени, че след нея Русия ще е толкоз отслабена, че ще може единствено да е китайски ресурсен придатък, само че в никакъв случай повече равнопоставен сътрудник?

- Най-големият проблем, който ни пречи да намерим решение в тази международна рецесия, е желанието да има победител. От моя опит в НАТО мога да ви кажа, че решение на такива комплицирани обстановки се реализира, когато всички изгубят, само че задоволително, и никой не е победител. В тази рецесия е фантазия, че някой ще е цялостен победител, а другият ще загуби всичко. Ако се стремим към това, ще изгубят всички.

Визитка

Д-р Велизар Шаламанов приключва Математическата гимназия в Пловдив, а през 1984 година - Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия със компетентност " Радиоелектроника ". През 1991 година става лекар по кибернетика в Киев, а от 1998 година е доцент по автоматизирани системи за ръководство. През 1995 година приключва Военната академия в София. Учил е в Съединени американски щати, Германия и в Европейския център за проучвания по сигурността „ Джордж Маршал “. От 2009 година е шеф по съдействие с нациите в Агенцията на НАТО по съвещания, командване и ръководство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР