, пускане на нов космически телескоп, две лунни и две

...
, пускане на нов космически телескоп, две лунни и две
Коментари Харесай

Какво ще се случи в космоса през 2021 г.

, стартиране на нов галактически телескоп, две лунни и две слънчеви затъмнения и - доста нови прекарвания, даже и в пандемията. Какво ще се случи в космоса през 2021 година? Това ни разкрива „ Дойче Веле “.
2021 година може да се назова „ година на Марс “. Вярно е, че Марс към този момент не господства в нощното небе на нашата планета, както предходната есен, когато се приближи на минимално разстояние от Земята и блестеше по-ярко от другите планети. И все пак Марс, който последователно се отдалечава от Земята, до април към момента ще бъде ясно забележим през нощта в западната част на небесния небосвод. Особено хубав астрономически театър се чака вечер след залез слънце в самия завършек на март, когато Марс ще премине единствено на три градуса южно от звездния клъстер Плеядите. „ Червената планета “ обаче ще бъде в центъра на вниманието още през февруари: по това време три галактически сонди, изпратени на Марс през лятото на 2020 година, ще доближат повърхността му.
Има ли живот на Марс?
На 9 февруари галактически уред, наименуван " Надежда " ( " Hope " ), би трябвало да навлезе в орбита на Марс. Това е първото междупланетно изстрелване на Обединените арабски емирства. Ако всичко върви по проект,, ще дойде на Марс след ден. Поетичното име се превежда като „ Въпроси към небесата. “ И двете сонди ще изследват Марс и атмосферата му от орбита, а към май дребен роувър ще слезе от китайския галактически уред на повърхността, с цел да изследва непосредствено „ алената планета “. Но най-шумното събитие ще бъде кацането на Марс на ( “Perseverance ”), предстоящо на 18 февруари. Когато капсулата навлезе в атмосферата на Марс, ще се употребява комбинирана система за кацане, включваща прекъсване от щит, благодарение на парашути и реактивни мотори, както и посредством технологията Sky Crane. По време на аеродинамично прекъсване топлинният щит ще се нагрее до над 1000 ° C. Радарните датчици ще дефинират височината с акуратност до сантиметър. Когато до повърхността на Марс останат към два километра, марсоходът ще стартира да се спуска от страната на капсулата, употребявайки " Небесния кран " върху въжетата, и по-късно ще направи меко кацане на земята. След това кабелите ще бъдат прерязани, системата " Sky Crane " ще отлети няколкостотин метра настрана и ще кацне там.
Мисията на марсохода „ Perseverance “ е да търси признаци на живот в предишното на Марс, да учи неговата геология и климат, а също и да събира почвени проби за последващото им снабдяване на Земята.
 Физик: Космическият обект Оумуамуа е сонда на извънземна цивилизация Физик: Космическият обект Оумуамуа е сонда на извънземна цивилизация
Авторитетен физик от Харвардския университет твърди, че галактическият обект Оумуамуа, който мина през 2017 година през Слънчевата система...
Нов галактически телескоп ще размени Хъбъл
Повече от три десетилетия, взаимен план на НАСА и Европейската галактическа организация, е в околоземна орбита. През това време камерите на първия в света и най-известния орбитален телескоп са създали доста удивителни изображения на планетите на нашата, мъглявини, звездни клъстери, галактики.
Наследник на Хъбъл ще бъде галактическият телескоп Джеймс Уеб. Обсерваторията ще бъде изведена в орбита сгъната на европейската ракета-носител Ariane-5, която би трябвало да бъде изстреляна на 31 октомври от стартовата площадка космодрума Куру във Френска Гвиана. Близо 10 милиарда щатски $: толкоз коства телескопът. Това е съвсем 15 пъти по-скъпо, в сравнение с в началото е било планувано да се влага в основаването му.
Астрономите чакат изображения от телескопа Джеймс Уеб да дават изцяло ново схващане за това по какъв начин се е формирала и развивала Вселената, по какъв начин са се раждали галактиките, звездите и планетите. Устройството ще снима обекти, съществували във Вселената 200-300 милиона години след Големия гърмеж. Предполага се, че Джеймс Уеб даже ще може да даде доказателства за съществуването на живот на екзопланети отвън Слънчевата система.
Лунни затъмнения
 Тайнствено клатене “ движи полюсите на Марс Тайнствено " клатене “ движи полюсите на Марс
Марс се извива и клатушка, до момента в който се върти. Това удостоверяват проучванията в списанието " Geophysical Research Letters “ и астроно...
През идната година жителите на Земята ще могат да следят четири затъмнения - две лунни и две слънчеви. Много зрелищно лунно затъмнение ще се случи на 26 май. Може да се следи и заран. И за къс интервал от 12:10 до 12:28 ч. централно гринучко време ще има цялостно затъмнение на, когато тя е в сянката на нашата планета. Това затъмнение ще бъде очевидно в целия Тихи океан, само че най-добре ще се види в Австралия, Нова Зеландия, Хавай и Антарктида.
Следващото лунно затъмнение ще се случи на 19 ноември, когато Луната ще бъде отчасти в сянката на Земята. В Европа към този момент ще е заран, само че хората в Северна Америка, Гренландия, Източна Азия, Хавай и Нова Зеландия ще могат да видят затъмнението.
Слънцето като отхапана бисквитка
През 2021 година Луната ще премине два пъти сред Земята и Слънцето, което ще докара до слънчево затъмнение. На 10 юни, когато тя ще бъде в съвсем най-отдалечената точка на своята елиптична орбита от Земята и няма да може да блокира изцяло Слънцето, ще настъпи пръстеновидно слънчево затъмнение. Тоест слънчевият пръстен ще остане забележим. Огненият пръстен на Слънцето ще се появи за най-много четири минути сред 10:55 и 12:28. Това може да се следи изключително добре в северната част на Канада, в северната част на Гренландия и в съветския Далечен изток. А в Европа и огромна част от Русия слънчевият диск ще наподобява като отхапана бисквитка.
Пълно слънчево затъмнение ще има на 4 декември и ще продължи най-много 1 минута и 54 секунди. За страдание този впечатляващ театър може да се следи единствено от 8:00 до 9:00 сутринта единствено от тези, които по това време ще бъдат на транспортен съд в Южния океан или Антарктида.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР