Пушенето на традиционни или нагреваеми тютюневи изделия, съчетано с носенето

...
Пушенето на традиционни или нагреваеми тютюневи изделия, съчетано с носенето
Коментари Харесай

Пушачите, носещи маска, са двойно по-застрашени от здравословни проблеми

Пушенето на обичайни или нагреваеми тютюневи произведения, съчетано с носенето на хирургическа маска, води до двойно повече издишан въглероден оксид и нарушена функционалност на кръвоносните съдове спрямо интервалите, в които човек не носи маска. Тази информация е получена от новопроведено проучване. То е фокусирано върху обичайните запалими цигари и нагреваеми тютюневи произведения.

Според получените от изследването данни, тютюнопушенето е засилило своята заплаха и отрицателно въздействие върху човешкия организъм по време на пандемията от COVID-19, поради нуждата от по-продължително носене на маски.

Нагреваемите тютюневи произведения съдържат тютюн, който е електронно нагорещен до по-ниска температура от запалена цигара, като по този метод доставя аерозол за поемане, съдържащ никотин. В изследването не са включени данни за електронни цигари, наричани още вейпинг устройства, които електронно нагряват течност, съдържаща никотин, с цел да основат аерозол, който може да бъде вдишан.

Специалистите откриват, че при пушачите на обичайни цигари равнището на издишаният въглероден окис се е нараснал от 8,00 ppm при започване на деня до 12,15 ppm без маска и 17,45 ppm с маска. При пушачите на нагреваеми тютюневи произведения издишаният въглероден окис се е нараснал от 1,15 ppm до 1,43 ppm без маска и 2,20 ppm с маска. Сред непушачите издишаният въглероден окис не се разграничава сред изходното равнище, интервалите без маска и интервалите на маска.

Всички съдови маркери измежду пушачите са със повишени стойности в интервалите, в които носят маска, спрямо тези без маска. При непушачите няма разлики в съдовите маркери, написа puls.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР