Публикация на г-жа Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на

...
Публикация на г-жа Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на
Коментари Харесай

БНБ се готви за еврозоната, въвежда нови системи

Публикация на госпожа Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банково “, в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България, брой 72, октомври 2022 година Заглавието е на редакцията.

Платежните и сетълмент системи в България не престават своето развиване, което има за цел както въвеждане на модерни софтуерни решения и гарантиране сигурността на платежния развой, по този начин и подготовка за въвеждане на еврото в България.
-->
Българската национална банка (БНБ), банките и платежните системи – участници в българския народен систематичен съставен елемент (TARGET2-BNB) на системата за огромни заплащания в евро TARGET2, работят интензивно, с цел да се причислят към новата консолидирана платформа за TARGET услуги. Тя ще сплотява на техническо и функционално равнище платежната система TARGET2, платформата за сетълмент на скъпи бумаги TARGET2-Securities (T2S) и услугата за незабавни преводи в евро TIPS, а от м. ноември 2023 година и единна Система за ръководство на обезпечения на Евросистемата (ECMS – Eurosystem Collateral Management System). Стартирането на консолидираната платформа в действителна среда е планувано за 20 март 2023 година Внедряването на новата платформа е подбудено от софтуерните нововъведения в областта на заплащанията, регулаторните условия и изменящите се потребности на участниците. Промените ще разрешат потребление на известия ISO 20022, на съгласуван интерфейс за достъп и на общи съставни елементи във връзка с всички TARGET услуги и ще доведат до модернизиране на системите и възстановяване на тяхната обща успеваемост и сигурност.

В допълнение, при започване на тази година бе осъществен плана за миграция на потребителските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за заплащания в евро (SEPA). По този метод обработката на тези заплащания мина от сетълмент, осъществяван в избран миг три пъти на ден, към сетълмент през целия ден в границите на един час. Така на процедура потребителските преводи в левове към този момент извършват техническите и бизнес условия на стандартите за SEPA преводи, които се ползват и за заплащанията в еврозоната. Друг значим план, който започва през предходната година и към този момент е в действителна фаза, е за осъществяване на незабавни заплащания в левове, при който преводите биват осъществявани в границите на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието, като близо 2/3 от потребителските сметки в България са към този момент налични за незабавни заплащания. Крайният период за миграция към новата платформа за незабавни заплащания в левове е м. април 2023 година Успешната реализация на тези планове и необятното присъединяване на банковата общественост в тях са предпоставки за безпроблемна бъдеща миграция на всички потребителски заплащания към заплащания в евро съгласно стандартите, използвани в еврозоната.

Българската национална банка като регулатор и оператор на систематичния съставен елемент TARGET2-BNB оказва нужното подпомагане на „ БОРИКА “ АД в процеса на подготовка на оперираните от сдружението платежни системи за въвеждане на еврото и обезпечаване на цялостна достижимост за банките при осъществяване на SEPA потребителски заплащания в евро през системата BISERA7-EUR. През м. октомври 2022 година се организира работна среща на подгрупа „ Платежни системи и снабдители на платежни услуги “1, на която Българска народна банка и „ БОРИКА “ АД обясниха въпроси, свързани с развиването на платежните системи в страната в подтекста на бъдещото въвеждане на еврото.

С цел подготовка и организация на миграцията на заплащанията в обществения бранш в страната към стандартите на SEPA e основана междуведомствена работна група, която организира регулярни срещи. Проектът обгръща необятен кръг от задания, свързани с дефиниране структурата на бюджетните заплащания в ISO 20022 формат, сетълмент на бюджетните преводи в новата платформа на БИСЕРА6 за заплащания в левове, основана на схемата за SEPA кредитен превод (SCT) на Европейския платежен съвет, усъвършенстване на процесите на концентрация на бюджетни средства, промени в системата СЕБРА и осведомителния продан в нея и други.

Промените в платежните нареждания и метода на обработка на преводи от/към бюджета ще обиден банковата общественост, бюджетните разпоредители и общините. Предвижда се повишение оптималния предел на преводите, обработвани през БИСЕРА6 от 100 000 на 500 000 лева, а на по-късен стадий и цялостното му отпадане, в сходство с условията на SEPA, където платежните системи нямат предел на цената на обработваните нареждания за превод. При отпадане на този предел за преводите през платежните системи за огромни заплащания в лв. (RINGS) и евро (ТARGET2-BNB) на процедура ще продължат да се обработват най-вече междубанкови кредитни преводи и поръчки за сетълмент, подавани от участващите платежни системи и системи за сетълмент на скъпи бумаги.

По отношение на системите за сетълмент на скъпи бумаги в страната се приготвят промени съгласно плануваните в Националния проект за въвеждане на еврото в Република България мерки и действия и по-конкретно – присъединение на Депозитаря на ДЦК в Българска народна банка (ДДЦК) и Централен депозитар АД (ЦД АД) към TARGET2-Securities. През м. септември 2022 година бе извършен обяснителен семинар с банките-участници в ДДЦК по отношение на дейностите по плана за присъединение към T2S.

TARGET2-Securities предлага общоевропейски сетълмент – паричен и на скъпи бумаги, с пари в централна банка. По този метод българските скъпи бумаги ще имат една по-добра досегаемост за вложителите от Европейския съюз (ЕС). Платформата T2S дава хармонизирани и стандартизирани услуги за сетълмент на правилото доставка против заплащане (DvP) на брутна база в действително време. Към момента 20 европейски централни депозитаря употребяват T2S. В сходство с графика на ЕЦБ е планувано ДДЦК да се включи в T2S през идващия миграционен прозорец – през м. септември 2023 година, дружно с „ Централен депозитар “ АД и още 3 депозитаря от Европейски Съюз. След м. ноември 2023 година единствено скъпи бумаги в T2S ще могат да се употребяват като обезпечения по главните интервенции по рефинансиране на Евросистемата, в случай че дават отговор на съответните критерии. Предвидена е връзка сред Т2S и ECMS, а паричните средства по тези интервенции ще бъдат сетлирани по сметките в новата платформа за TARGET услуги.

Съгласно условията на ЕЦБ за присъединение към T2S, ДДЦК и ЦД АД завършиха подготовката на самооценките на своите системи и бизнес процеси. През актуалното четвърто тримесечие на 2022 година е планувано и подписването на Рамкови съглашения за присъединяване (T2S Framework Agreement). В сходство с графика на Евросистемата за тестване и включване на нови депозитари в Т2S тестванията с депозитарите следва да стартират през м. декември 2022 година, а тестванията с присъединяване на банките – през второто тримесечие на 2023 година

Първоначално участниците в ДДЦК ще бъдат включени в T2S като индиректни участници (Indirectly connected party) и ще продължат да изпращат инструкциите за сетълмент на ДЦК към оперираната от ДДЦК система, които след валидиране и стиковане ще бъдат изпращани към Т2S. По този метод връзката сред ДДЦК и участниците в него ще се резервира непроменена и това няма да наложи промени в оперираните от участниците вътрешни системи за ДЦК. Ангажимент на ДДЦК ще бъде връзката с T2S посредством известия в XML формат (ISO 20022), според условията на платформата.

За сетълмента на покупко-продажбите с скъпи бумаги в T2S, ДДЦК ще открие за участниците си сметки за ДЦК в T2S. Участниците в ДДЦК следва да обезпечат ликвидност по специфични парични сметки в Т2S (Dedicated Cash Accounts, Т2S DCA), открити при Българска народна банка или при друга централна банка в платформата за TARGET услуги. Достъпът до T2S ще се прави през единния портал на пазарните инфраструктури на Евросистемата (Eurosystem Single Market Infrastructure Gateway, ESMIG), който ще се употребява за консолидираната платформа за TARGET услуги.

В умозаключение следва да бъде маркирано, че измененията у нас подхождат напълно на трендовете в Европа към развиване на хармонизирана и интегрирана финансова и платежна инфраструктура, основана на общи стандарти и принадлежности. Интензивно протичащите процеси, координирани с всички пазарни участници, са причина за осъществяване на нужните промени в платежните системи и прекосяване към сетълмент на всички заплащания в евро при присъединение на страната към еврозоната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР