Публична тайна мизерното състояние на водоснабдяването и канализацията у нас

...
Публична тайна мизерното състояние на водоснабдяването и канализацията у нас
Коментари Харесай

Кой подлива вода на „В и К” сектора

Публична загадка мизерното положение на водоснабдяването и канализацията у нас изключително в провинцията. Жителите на към 400 обитаеми места у нас страдат от безводие, а допълнително от другите места българите пият мътна, нерядко изцяло кална вода. Какво вършат по въпроса от дирекция „ Водоснабдяване и канализация ” към Министерство на регионалното развитие, както и кметовете на обитаемоте места, страдащи от безводие?

Краткият отговор на този въпрос е – нищо значително и по този начин към този момент над три десетилетия. Винаги съм се чудела на този обаян кръг, в който се върти цялото ни общество през тези години – като хамстери във въртящ се цилиндър.

Тези дни гледах поразителен роман на един младеж от село Сборище, община Твърдица по тв 7/8.

Той сподели по какъв начин наподобява водата, която пият там след ремонт на „ В и К ” за близо 6 млн.лв. – мътна, кална, отвратителна. Мъжът описа, че нито може да се пие, нито да се мие с тази мътилка. Пратил проби на самостоятелна лаборатория в столицата, която открила, че въпросната течност може да се употребява единствено за поливане! А за нея хората са принудени да заплащат като да е за пиянство. След всичките апели и тъжби, които мъжът направил в обществените мрежи, вместо управниците на бранша и на селото да се вземат в ръце и да решат казуса на хората, за което им плащаме, те апелирам ви се повикали полиция да го сплашва, щото видите ли се сетили, че водата е въпрос на национална сигурност?! Така е, само че единствено пожелателно, на хартия, без никаква национална тактика и проекти за развиване.

Потресох се от този роман, която блестящо илюстрира блатото, в което живеем. Защото казусът на Сборище не е изключение, а

визира и доста други български села и градове, в които по тиня вървят, а и тиня пият…

Нормалният човешки разсъдък не може да проумее къде потъват милионите наши и евро пари по разнообразни стратегии, вместо за всичките години обратно да бяха вложени в построяването на естествени водоснабдителни и канализационни мрежи. Със сигурност не потъват във вода.

В началото на тази година някогашният към този момент длъжностен министър разяснява, че приемането на Закон за ВиК, включващ пакет от промени в бранша, е залегнал в Плана за възобновяване и резистентност, с цел да получи страната ни вложения от близо 400 млн. лева в възстановяване на ВиК инфраструктурата.

Според специалисти, сметките по нашия държавен бюджет не излизат най-много, тъй като предходната година са заложени прекомерно огромни разноски. По тази причина ще се наложи да се спестят разноски в областта на държавните вложения.



Ето по този начин многото обитаеми места с проблематично водоснабдяване ще не престават да са на изсъхнало. Повечето кметове, няма за какво да се лъжем, са немощни партийни креатури, които кършат ръце и разчитат единствено и само на бюджетните хранилки. Ама най-малко и от тях да не крадяха, а да ги употребиха за хората!

Така че няма гаранция, че скоро старите, продънени водопроводи ще бъдат сменени. Гарантирано е обаче, че цената на живителната течност, където, когато и както я има, ще продължи да пораства. А на данъкоплатците не им остава друго с изключение на да пият по една студена вода – за по-сигурно от магазина, че от чешмата не се знае какво ще потече.

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР