Психологическата възраст се различава много от хронологичната такава. Искате ли

...
Психологическата възраст се различава много от хронологичната такава. Искате ли
Коментари Харесай

Какво е психологическа възраст и как ни определя?

Психологическата възраст се разграничава доста от хронологичната такава. Искате ли да узнаете същинската си възраст? Възрастта ни ни дефинира в доста аспекти от живота. Но какво значи хронологичната възраст? Отговорът е, че всичко което хронологичната възраст дефинира е от какъв брой тъкмо години човек съществува на планетата Земя.

За хронологичната възраст няма значение в какво политическо време сме родени, какво е общественото ни състояние, какви са отговорностите ни или имаме ли изобщо такива. Изброените до тук неща, в действителност оформят на какъв брой години се усещаме вътрешно, т.е. нашата психическа възраст. Тя има значително въздействие върху целия ни облик в обществото.

Някои учени считат, че същинската ни възраст не е броят на годините, които съществуваме, а композиция от това къде се намираме по едно и също време в три измерения. Тези три измерения са нашата биологична, психическа и обществена възраст .

БИОЛОГИЧНА ВЪЗРАСТ :

Биологичната възраст е възрастта на тялото ни. Изборът ни на метод на живот може да даде добра визия за това какъв брой добре действа тялото. Ако упражняваме постоянно, храним се здравословно, не пушим, не пием алкохол, не консумираме нездравословна храна е по-вероятно биологичната възраст на тялото ни да се приближава до тази на младеж.

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ВЪЗРАСТ :

Психологическата възраст на човек се дефинира от това по какъв начин обработва нови познания, по какъв начин ги схваща и какъв брой добре си ги спомня. Става дума, за това какво мислим и усещаме към другите, само че и по какъв начин се оправяме със личните си усеща и страсти. Ето за какво, двата най-важни фактора за психическата възраст са паметта и страстите.

Паметта ни е в непрекъсната приложимост. Не единствено когато си припомняне отминали събития, само че и за всичко, което сме видели, чули, помирисали, гледали, разпознали, разбрали, прочели и така нататък Паметта ни е формирана от градивни детайли, които ни разрешават да съществуваме всеки ден. Смята се, че страстите ни узряват с възрастта, защото опитът ни дава образци от които да се учим.

СОЦИАЛНА ВЪЗРАСТ :

Нашият обществен часовник се занимава с два съществени аспекта: семейство и работа. И по-конкретно с точното време, в което двете неща би трябвало да бъдат реализирани.
Повечето култури чакат двойките да станат родители в края на 20те и началото на 30те си години, като би трябвало да бъдат женени или в съществени взаимоотношения. Това разрешава, след време да станат баба и дядо в 60те си години.

В работно отношение се чака от нас да приключим приблизително обучение в края на пубертета, да учим в университет и да вземем тапия преди да стартираме работа и на 60 години да се пенсионираме. Нашият персонален обществен часовник може да се разграничава от нормата. Може да не отидем в университет, а да стартираме работа незабавно след довеждане докрай на гимназия. Може и да се пенсионираме по-рано, тъй като специалността ни е с рисков фактор, като да вземем за пример тази на пожарникарите.

Разбира се, времената се менят и ние ставаме по-свободни в мисленето и делата си. Не усещаме, че би трябвало да се поберем в дадена обществена норма. Да вземем за образец домакините от 1950 година и днешните бизнес дами.
Някои от хората усещат, че са по-млади от тяхната хронологична възраст, а други че са по-стари от нея. Тях в всекидневието назоваваме млади по душа и остарели души.

МЛАДИ Пожарна охрана ДУША:

На въпроса „ На какъв брой години се чувствате? “, множеството хора дават отговор, че се усещат по-млади от хронологичната си възраст – сред 20 и 25 години. Някои от тях приписват младежкия си дух на дребните си деца, а други на обстоятелството, че са станали родители в тийнейджърска възраст. Интересно е, че изключенията, които споделят че се усещат по-стари го настояват поради биологичната (т.е. възрастта на тялото), а не поради психическата си възраст.

СТАРИ ДУШИ:

Хората, които имат по този начин наречените „ остарели души “ се насочват към другарство с по-възрастни хора и се любуват на личната си компания. Те нормално са извънредно духовни и копнеят за познания. „ Старите души “ могат да решат тривиални разногласия, защото съумяват да видят по-голямата картина.
„ Старите души “ рядко са материалисти. За тях имат значение по-важни въпроси, като околната среда, международният мир, персоналното прояснение и други

След всичко, което научихте за психическата възраст на човек се надяваме, че идващият път, когато някой ви попита на какъв брой години сте, ще се замислите преди да отговорите със общоприетите хронологични цифри.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР