Пряката конституционна жалба означава повече права и повече власт на

...
Пряката конституционна жалба означава повече права и повече власт на
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Корупцията е отрова, поразява човешките права

Пряката конституционна тъжба значи повече права и повече власт на хората Най-големият проблем е, че не се проверяват кюлчетата и пачките евро в премиерската спалня Трябва за затворим законовите малки врати, които водят до злоупотреби с ин хаус процедурите В Европа има настоящи антикорупционни стандарти
По тематиката корупция и самостоятелна правораздавателна система беседваме с Надежда Йорданова, четвърта в листата на " Демократична България " в 23 МИР и преференция 104. Тя е правист с експертиза в региона на административното и комерсиалното право, публичните поръчки и планове, финансирани от Европейски Съюз и интернационалните организации. Каузата, за която тя работи от над 15 години е България да има съвременна обществена администрация, в услуга на жителите. Тя има вяра, че обществото ни има потребност от надеждни и устойчиви институции, с цел да просперира. Била е шеф на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерството на правораздаването (2014 - 2015 г.). През 2021 година е определена за депутат в 45-ото, а по-късно и в 46-ото Народно заседание, където е зам.-председател на парламентарната група на Демократична България, оглавява краткотрайната комисия " Магнитски " и е зам.-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси.
Моята задача е съвременна администрация в интерес на жителите, споделя кандидат-депутатът на " Демократична България " в 23 МИР - София Надежда Йорданова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Йорданова, Вие сте несклоняем герой за без значение правораздаване и против корупцията във всичките й равнища и проявления. Кой е най-големият корупционен проблем на България?

- За мен слонът в стаята, най-очевидният проблем, който някак си се замита и към днешна дата, това е, че не се проверяват кюлчетата и пачките евро в премиерската спалня. Отказът за следствие на едно толкоз значително събитие води до следващи дейности или бездействия, зависи от гледната точка.Най-пресният образец, който ще дам опитът на предприемача Георги Гергов да завладее дефинитивно Пловдивския панаир посредством апортиране на акциите на община Варна в сдружение на някогашния регионален водач на Българска социалистическа партия в Пловдив. Предложението за апорт на акциите на Община Варна в " Международен панаир Пловдив " АД е на кмета Иван Портних (от ГЕРБ). Така той погазва решение на Варненския общински съвет от 2017 година акциите от Панаира да бъдат подарени на страната. Ако те бяха трансферирани на " Пълдин Туристинвест " АД, сдружението щеше да стане притежател на 79.3% от " Международен панаир Пловдив " АД - дял, осигуряващ му квалифицирано болшинство при вземането на решения. А " Пълдин Туринвест " АД се владее от Георги Гергов, който посредством други сдружения има над 2/3 от капитала. Благодарение на общинските съветници на " Демократична България " от Пловдив и Варна, които адресираха медиите и институциите за опасността Панаирът по подмолен метод напълно да попадне под контрола на Гергов, заплахата към този момент бе предотвратена, като въпросът не бе включен за разглеждане от общинския съвет във Варна. Но този случай е индикативен за размаха на машинациите в една оплетена от политико-олигархични мрежи страна. Свидетели сме на низ от корупционни проблеми, които прокуратурата отхвърля да проверява.

- Какво е решението? Въвеждането на общи антикорупционни стандарти на европейско равнище ще помогне ли?

- Първо би трябвало ние в България да си свършим нашата работа и да подпомогнем тази на европейските прокурори. В Европа има настоящи антикорупционни стандарти. Европа ясно ни споделя, че до момента в който не решим въпроса с независимостта на съда и още повече с безконтролната и безотчетна власт на основния прокурор, средства от този План за възобновяване и развиване няма да получим.Нека да си напомним дебата в Европейския парламент по глобите " Магнитски ". Там доста ясно се нападна Европейската комисия за прекомерно мекия звук по отношение на България. Да не приказваме и за позицията на Европейската национална партия, която прекомерно дълго понасям Борисов.

- Очаква се европейски вид на закона " Магнитски ", само че това не касае ли повече човешките права, в сравнение с корупцията?

- От позиция на човешките права корупцията е една от отровите, които директно ги визира. Аз не бих подценявала това събитие. " Магнитски " на европейско равнище е значим дисциплиниращ инструмент, тъй като тогава Движение за права и свободи, да вземем за пример, ще спре да се крие зад регламенти, на които се базира несъответстващо.До огромна степен сполучливата битка с корупцията изисква безкомпромисно съблюдаване на закона и доста ясна воля, че няма да има заобикаляне и замитане под килима.

- Говорейки за корупция, на дневен ред е и въпросът с недекларирани парцели в чужбина на политиците, каква е вашата позиция?

- Основното, което би трябвало да се направи е да се съблюдава законът и да се следи за това безкомпромисно. Както се открива, това не се прави!Комисията, която дава отговор по тези въпроси би трябвало да прави систематични инспекции и да има действителен механизъм за носене на отговорност. От месеци насам обществото знае, че има едни мистични 38 лица, които не са заявили своите парцели в чужбина. От досиетата " Пандора " излизат и други. Това не следствие, това похлупване с безмълвие на проблемите и резултатите би трябвало да спре неотложно.Един от механизмите, който " Демократична България " предлага, е обособяване на две разнообразни функционалности. Едната - за определяне на спор на ползи, тяхното санкциониране и следене на сходството на глобените имущества. В различен орган би трябвало да остане втората функционалност - отнемането на нелегално добитото имущество. " Демократична България " е подготвила законопроект за това. В сегашния си тип Антикорупционната комисия, изключително във функционалността си за лишаване на нелегално добитото имущество, служи като бухалка на властта. По данните от 2020 година, от предявените претенции за глоба са почетени искове за 12 милиона лв., само че други 7,5 млн. са отхвърлени. Това прави повече от 38%. В същото време комисията е наложила обезпечения за 3 милиарда лв.. Това значи връзване на ръцете на бизнеса. При правосъдни каузи, които не престават по към 5 години, това го обрича на комерсиална гибел.Ще се върна още веднъж на установяването на сходството на декларирането имуществото и установяването на спор на ползи. В света има настоящи модели за автоматизирано определяне. Процесът може да бъде автоматизиран оптимално и да освободи човешки запас за други действия.

- Обществени поръчки в този си тип са генератор на корупция, Вие по какъв начин ще се справите с това?

- Трябва да довършим системата за електронно възлагане на публичните поръчки и да отворим данните в Регистъра за публичните поръчки. Досиетата на публичните поръчки също би трябвало да бъдат отворени повече обратно във времето и, несъмнено, би трябвало неотложно да бъдат затворени законовите малки врати, които водят до злоупотреби с ин хаус процедурите. Трябва да създадем невъзможна схемата " автомагистрали " и да създадем връзката сред процедура и надзор по осъществяването. Да затворим черните каси на изпълнителите, тъй като точно те вършат допустима и корупцията.

- От какво зависи подобряването на бизнес среда в България?

- " Демократична България " има най-ясен и безапелационен отговор за добра бизнес среда: понижаване на административната тежест и въвеждане на действително електронно ръководство. Необходима е бърза и радикална рационализация, която да понижи броя на документите и посредством въвеждане на цифровизация да понижи корупцията. Моята задача, за която работя от над 15 години, е България да има съвременна обществена администрация, в услуга на жителите.  

- Когато приказваме за ръководство в интерес на жителите, подкрепяте ли всяко физическо лице да може да подава директна конституционна тъжба?

- Да, това значи повече права, повече власт на жителите. В нашите оферти за изменение на Конституцията, с изключение на за основния прокурор, сме записали всеки съд в България да може да сезира Конституционния съд, когато има подозрение, че избран закон е противоконституционен. Ще дам образец: в случай че ти лишават земята без да платят, с цел да построят автомагистрала и ти тръгнеш да съдиш страната, ще ти отнеме 5 години, до момента в който първият и вторият съд да ползва този закон и чак тогава вероятно ще стигнеш до Върховния касационен съд, който вероятно да пита Конституционния съд дали това визира твоите конституционни права, обезпечени от Конституцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР