Провинция Сувайда в Южна Сирия принципно е под контрола на

...
Провинция Сувайда в Южна Сирия принципно е под контрола на
Коментари Харесай

Избухва ли нова революция в Сирия?

Провинция Сувайда в Южна Сирия кардинално е под контрола на режима на Асад. Но и там тук-там се вее знамето на сирийската гражданска война. Под него към този момент в продължение на две седмици хора показват срещу държавното управление на диктатора.

" Режимът на Башар Асад е в доста тежко положение - той е слаб, най-много в Сувайда ", споделя един от стачкуващите. Настроения там назряват от дълго време, само че до момента силите за сигурност успяваха да не позволен всеобщи митинги. 

Асад потисна брутално демократичното придвижване, зародило през 2011 година. Десетки хиляди бяха избити, ориста на доста хора е незнайна. " Въпреки това митингите няма да спрат, въпреки режимът на Асад да се пробва по всякакъв начин да им попречи ", споделя стачкуващият от Сувайда, където живее огромна част от малцинството на друзите в страната. " Ние познаваме отвратителните незаконни способи на режима ", добавя той.

Демонстрантите са доста дейни: блокират пътищата към Дамаск, затварят офиси на държавното управление и отстраняват от постройките наложителните портрети на Асад. Междувременно митингите са обхванали цялата провинция, а дребни демонстрации в символ на взаимност със Сувайда се организират и в други следени от режима градове.

" Докато падне режимът "

" Ние сме тук, тъй като държавното управление продължава да държи в ареста над един милион души. Демонстрираме против убийствата, за които е отговорно държавното управление, против високите цени и против контролните пунктове, на които милициите на режима ни желаят пари при прекосяване ", споделя различен от стачкуващите. 

" Протестите ще продължат до тогава, до момента в който режимът падне. Това е неизбежно. Страхуваме се единствено от това, че можем да бъдем арестувани на контролните пунктове. Нищо друго не ни плаши ", добавя младият мъж пред Дъждовни води.

" Гражданските митинги в областите, следени от режима, са доста значими ", споделя деятелят Радван ал-Атраш от Идлиб в Северна Сирия. " Надяваме се, че хората в Сувайда и в другите южни региони няма да се откажат. И се надяваме митингите да се разпространят и по крайбрежието, както и към Алепо и Дамаск. "

Нова гражданска война ли е това?

В последно време в Сирия нееднократно е имало дребни митинги. Но сегашните в региона на Сувайда се дефинират от наблюдателите  като най-значимите от години.

Множество фактори притеглят вниманието към тези митинги, разяснява британско-сирийският публицисти Робин Ясин-Касаб. Така да вземем за пример малцинството на друзите е уверено против режима. Това има значение дотолкоз, доколкото държавното управление на Асад се оправдава с това, че малцинствата в страната щели да се окажат под опасност, в случай че то сдаде властта.

Освен това, както показва Ясин-Касаб, стопанската система се е сринала. " Възможно е да се стигне или до гражданска война, или до огромен апетит ", акцентира той.

По данни на Организация на обединените нации след повече едно десетилетие война през днешния ден съвсем 90 % от сирийското население живее под границата на бедността.

В знак на взаимност: митингите се разрастват и към северните региони на странатаСнимка: Anas Alkharboutli/dpa/picture alliance

Протестите са провокирани от високите цени

До митингите се стигна след масирани нараствания на цените. На 15 август държавното управление отстрани държавните дотации за горивата, вследствие на което бензинът нарастна двойно. Същевременно държавното управление разгласи, че ще усили двойно заплатите на служителите - мярка, която е добре пристигнала за доста сирийци. Но разликата сред междинните приходи в Сирия и разноските за живот към този момент е голяма. А и нарастването хем идва прекомерно късно, хем е незадоволително.

Заради повишаването таксиметрови и автобусни водачи отхвърлиха да излязат на работа. Магазините останаха затворени, а питателните артикули единствено за една нощ нарастнаха със 100 %. Скоро по-късно започнаха митингите.

" Сирийците изстрадаха доста. Въпреки това претърпяното в предишното няма да ги спре още веднъж да показват, щом не могат да изхранват децата си ", споделя пред Дъждовни води Хаид Хаид от лондонския мозъчен концерн Chatam House. " Може да се каже, че икономическият фактор е главен мотор, само че има и политически аргументи, защото икономическата обстановка се дължи на държавното управление. "

Как ще реагира режимът?

Засега не се знае каква ще предприеме режимът, който сега поставя старания да се върне на интернационалната сцена. " Вероятно държавното управление ще се постарае да потуши митингите в Сувайда - по опция без да прибягва до принуждение. Възможно е също по този начин режимът да се надява, че все в миналото популацията ще се умори да стачкува ", показва още Хаид.

Трябва да се има поради, че друзите имат лични, локални въоръжени групировки, споделя специалистът по Сирия Йозеф Дахер. " В течение на годините Сувайда стана ненапълно самостоятелна. В момента съотношението на силите там не е в интерес на силите за сигурност на Асад. "

" Режимът организира в Сувайда интензивна дипломация, с цел да подтикне стачкуващите да се отдръпват ", споделя Мохамед Алаа Ганем, началник на Съвета на сирийците в Съединени американски щати. " Но явно режимът има и проект Б, в случай че неговите дипломатически старания се провалят. В този случай той явно ще активизира силите за сигурност. "

Вижте и тази снимкова галерия от Идлиб:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР