Проверки в различни регионални здравни инспекции са констатирали нарушения, свързани

...
Проверки в различни регионални здравни инспекции са констатирали нарушения, свързани
Коментари Харесай

От МЗ: Има нарушения при доставките на антигенни тестове в РЗИ-та в страната

Проверки в разнообразни районни здравни инспекции са установили нарушавания, свързани с доставките на антигенни проби, защитни средства и дезинфектанти. Това сподели пред публицисти доцент Васил Пандов, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.

Той напомни, че в изискванията на изключително състояние те са се купували без оповестяване на публични поръчки. По думите му инспекциите са установили липса на бистрота, на информация за подписаните контракти и на отчетност.

Проверката е посочила, че при провежданите процедури от районните здравни инспекции единичната цена на антигенните проби варира от 3.00 до 18.50 лева Само в пет от 28 здравни инспекции са били основани комисии, които да прегледат постъпилите предложения за проби. В 22 здравни инспекции са разгласили предложения за доставки, само че 13 от инспекциите не са заложили критерии за оценка.

" Анализът демонстрира, че информация за извършените процедури не се разгласява, липсват периоди за разглеждане на предложенията, липсват комисии, сложени са къси периоди за доставка или периоди по неотложност, което стеснява кръга на участниците ", добави Пандов, представен от Българска телеграфна агенция.

Най-скъпи проби са купували в здравната ревизия в Смолян.

По думите на Пандов има данни, че някои здравни инспекции не са дали информация и на контролните органи.

Проверката е открила още, че здравните инспекции не са изпълнявали напътствията на Министерство на здравеопазването по реда на Закона за държавната благосъстоятелност, който изисква те да сформират актове за предаване на персоналните защитни средства и тестванията на лечебни заведения и на юридически лица на бюджетна прехрана.

Според Пандов при предаването на защитните средства и тестванията не са били избрани съответни чиновници, които да дават отговор за предаването им. Не е имало и съответен надзор при предаването на тестванията на лабораториите и дали в действителност тези лаборатории ги употребяват по предопределение, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР