Проверката за неправомерен достъп до хеш кодовете на машините за

...
Проверката за неправомерен достъп до хеш кодовете на машините за
Коментари Харесай

След прокурорската проверка: Образуваха досъдебно производство за кодовете на машините за вота

Проверката за непозволен достъп до хеш кодовете на машините за гласоподаване, потреблението, на които ЦИК забрани на първия тур на локалните избори, е прераснала в досъдебно произвеждане. Това оповестиха от прокуратурата пред БНР.
Все още няма обвинени, а по делото работи следовател от отдел „ Киберпрестъпления “.
Ден преди деня за размисъл преди първия тур на локалния избор на 29 октомври от отчет на ДАНС, с който ръководителят на Народното събрание срещна водачите на парламентарните групи, стана ясно, че заместител – министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал с телефона си хеш кодовете на машините за гласоподаване. ЦИК забрани потреблението на машини на първия тур на вота.
Това докара до митинги в деня за размисъл и тъжба до Върховния административен съд. Съдът върна машините за балотажа, а незабавно по-късно прокуратурата стартира предварителна инспекция за нерегламентиран достъп до машините за гласоподаване – състав на компютърно закононарушение.
“Изследват се всички условия, които са посочени в справките на ДАНС за машинния избор. Изискани са компютри, машините за гласоподаване, на които са правени построяванията на кодовете “, изясни тогава заместник-главният прокурор Мария Павлова и анонсира поредност от разпити на всички чиновници на институциите, които имат отношение към узаконяването на машините.
Въз основа на откритото от тях инспекцията е станала досъдебно произвеждане.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР