Проверка на bTV по зрителски сигнал – какво правят институциите

...
Проверка на bTV по зрителски сигнал – какво правят институциите
Коментари Харесай

Проверка на bTV по сигнал: Как се постъпва с ранени при сблъсък животни на пътя?


Проверка на bTV по зрителски сигнал – какво вършат институциите с ранени от конфликт животни на пътя?

На път от София към Монтана през Петрохан Йордан Лазаров вижда ударено животно. Отбива настрана и звъни на 112.

Йордан е кинезитерапевт и като здравно лице открива, че сръндакът е със счупени задни крака и е мощно уплашен, само че въпреки всичко с шансове да бъде избавен.



" Хванах го и го реалокирах отвън пътното платно, с цел да не го блъсне надлежно различен автомобил. Беше пламенно, в схващане, с отворени очи “, споделя Йордан.

Не изчаква горски чиновници, само че се усъмнява дали за него са положени съответни грижи.



Инцидентът е в региона на Учебно-опитното горско стопанство – Петрохан. Служителите отиват на мястото към час след подаването на сигнала, когато сръндакът към този момент не е жив, само че твърдят, че в други случаи потърпевшите животни се лекуват.

Ръководителят на ловната активност в институцията дава образец с кошута, нахапана неотдавна от кучета и избавена. От там споделят още, че ударените при пътно-транспортни катастрофи животни съвсем в никакъв случай не оцеляват.

Ранени или не, животните на пътя заплашват живота и на останалите участници в придвижването. Начинът да се увеличи вниманието на водачите към заплахата е с предупредителни табели.

В територията, ръководена и стопанисвана от горското стопанство - и изключително на вършиме сектори, няма нито един пътен знак за ненадейно прекосяване на диви животни.

В ловното стопанство на Петрохан сърната е най-многобройният тип – екземплярите са над 300. Тя е позволена за лов и не е предпазен тип.

Според доцент Мариус Димитров от Лесотехническия университет при безнадеждно положение животните се умъртвяват по допустимо най-хуманен за типа им метод.



Възможностите са да се препарират за образователни цели или да се слагат в хранилки за хищници. Допустимо е и оползотворяване на месото им. Мнението му обаче е, че законодателят би трябвало да регламентира сходни проблеми в полза на дивеча, стопаните и обществото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР