Провадия. Вече 10 години наблюдаваме на живо живота на известната

...
Провадия. Вече 10 години наблюдаваме на живо живота на известната
Коментари Харесай

Излюпи се първото малко в гнездото на известната двойка египетски лешояди от Провадия

Провадия. Вече 10 години следим онлайн живота на известната по целия свят двойка египетски лешояди от Провадия, оповестиха от пресцентъра на Българско сдружение за отбрана на птиците . Преди дни пред очите ни се излюпи и първото малко – навръх 1-ви юни – денят на детето. Всеки може да следи грижите на отдадените родители към бебето на уеб страницата www.LifeNeophron.eu.

За тези години хиляди хора от над 140 страни по целия свят станаха очевидци на тайния живот на международно застрашения тип. Досега фамилията сполучливо е отгледало общо 14 дребни.

В момента и двете птици се редуват да лежат върху новоизлюпеното пиленце и да носят храна. Повече от 10 години Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) следи фамилния живот на потайните птици и посредством конфигурирани фото-капани в гнезда на типа в Източни Родопи. Данните демонстрират, че мъжките лешояди поставят повече старания при градежа на гнездото, до момента в който женските имат по-важна роля по време на мътенето на яйцата. Но и двата пола имат еднообразно значение при храненето и развъждането на дребните, като сполучливо поемат ролята на другия родител, когато се наложи.

Сътрудници по LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “ постоянно обезпечават на двойката задоволителни количества безвредна храна, с цел да се сведе до най-малко рискът от отравяне или липса на задоволително количество за сполучливото изхранване на дребните. Всяко лято те бдят над младите птици в най-уязвимия за тях интервал – този на първия полет.

Българско дружество за защита на птиците започва дарителска акция за защита на гнездата на типа в Източните Родопи. Всяка година нужната сума, с цел да се провежда самодейността е 2000 лева Може да подкрепите „ пазителите на египетския лешояд “ като дарите посредством Platformata.bg или посредством банкова сметка на Българско дружество за защита на птиците. Подробности за акцията може да намерите тук.

Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойствие, бракониерство и злополуки при първите полети на дребните. От 2013 година до момента, с помощта на незаменимата помощ на пазителите, са избавени 5 дребни и сполучливо са напуснали гнездата си над 100 птици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР