Проучванията в България показват, че битовото отопление с твърдо гориво

...
Проучванията в България показват, че битовото отопление с твърдо гориво
Коментари Харесай

Нено Димов обеща чисто отопление в бъдеще

Проучванията в България демонстрират, че битовото отопление с твърдо гориво от семействата е главният замърсител с фини прахови частици.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на 21-вия Европейски конгрес по екоиновации за качество на въздуха, който се организира през днешния ден и на следващия ден в София.

По време на речта си на форума министър Нено Димов подчертава на смисъла на екоиновациите, зеления превоз, контрола на производителите на горива.

Трима-четирима екоактивисти скочиха посред словото му и се развикаха се на британски "Нено Димов е измамник, оставка! ". Причината бе Национален парк "Пирин ". Те бяха изведени от залата. Преди форума също имаше зелени деятели, които издигнаха плакати.

„ Качеството на въздуха е качество на живота. Въздухът не признава държавни граници, нито работно време. Затова желая да мислим за дилемите на днешния конгрес като за незабавни задания. “

Обикновено подхождаме стратегически и планираме дълготрайно, когато става дума за околната среда, само че за здравето на 500 милиона европейци това не е задоволително и би трябвало да действаме, обърна се министър Димов към участниците във Форума.

„ Поставям казуса пред вас през днешния ден, а резултатите от форума ще показва на своите сътрудници министрите на околната среда от Европейски Съюз на неофициалния съвет през април “, добави той.

В 21-вия Европейски конгрес по екоиновации вземат участие политици, дипломати, специалисти и учени от Европейски Съюз, от страните от Западните Балкани, от Източното партньорство, от Черноморския район.

„ Това ни дава решителност да търсим работещите решения, задължава ни да ги намерим. Тук е мястото да благодаря на Европейската комисия за мощната поддръжка за този приоритет и да споделя увереността си, че дружно ще допринесем за същински европейски метод по тематиката и да напомня девиза на Българското председателство „ Съединението прави силата “, уточни Димов.

Министърът означи, че екоиновациите са значими за превъзмогване на проблемите с качеството на въздуха, тъй като обезпечават по-чисти технологии и нови бизнес и управнически модели, основани на научни познания. Ролята и отговорността на науката е изключително огромна, сподели той, и малко са сферите, в които просвета и политика се допират толкоз близо, колкото в решенията за околната среда.

„ За да бъде една политика съответна, тя би трябвало да се опира на достоверни научни данни, които балансират и публичните ползи “, по този начин министър Димов изясни за какво неотдавна бе основан теоретичен съвет към министъра.

„ Трудно се реализира консенсус, при който всички страни са удовлетворени, изключително във връзка с околната среда, само че сме длъжни да търсим оня рационален баланс, който прави решенията допустими като обществена цена за бизнеса, локалните общности и най-много за обособения човек. Само по този начин можем да разчитаме на трайни и устойчиви решения. Трябва да слагаме индивида в центъра на всяка политика и човешкото здраве на първо място”, безапелационен беше министърът.

Според него ръководени по интелигентен метод, екоиновациите могат да доведат до по-пълноценно потребление на ресурсите, до по-ефективни производства, до създаване на нови материали, артикули и услуги. Това прави стопанската система по-конкурентна и високотехнологична, отваря нови пазарни ниши и обезпечава по-висока претовареност. Проучванията в България демонстрират, че битовото отопление с твърдо гориво от семействата е главният замърсител с фини прахови частици, уточни министър Димов. Според него доста е мъчно да се управлява кой какво гори в личния си дом.

„ За да се оправим с това предизвикателство, с изключение на институционални ограничения, имаме потребност от социална поддръжка и смяна на съзнанието. Мерките би трябвало да са ориентирани към регламентиране и надзор на наличието на горивата и към висок първокласен стандарт на употребяваните горивни съоръжения. Разчитаме на екоиновациите за незабавните решения и на тези днешни проблеми, само че и за стратегическата цел за напълно чисто отопление на бъдещето “, уточни министърът на околната среда.

Той вижда решението в основаване на новаторска инфраструктура – клъстери, софтуерни паркове и бизнес инкубатори, в които науката среща бизнеса, в подкрепяне на дребните и междинни предприятия и изключително започващите, по повод да достъпа им до финансиране, в поощряване на вложенията в новаторски решения.

Димов уточни, че продължава усилието за по-добро съгласуване и синергия сред финансовите принадлежности на Европейски Съюз и националните механизми за поддръжка на екоиновациите. Важни за публичната ангажираност към тематиката са стратегиите за образование в „ зелени умения “, посочи Димов. Екоиновациите заемат значимо място в националната политика на България. Предвижда се средства от фондовете на Европейски Съюз да се насочат за внедряване на екоиновации в региона на възобновимите енергийни източници и горивните системи за транспортни средства, решения, директно свързани с качеството на въздуха. Целенасочената поддръжка за екоиновации се обезпечава и от Националния иновационен фонд. Сериозни старания се поставят за „ зелена “ подвижност в всеобщия градски превоз.

„ Днес доста от вас пътуваха дотук с някои от модерните електробуси на София “, означи министър Димов. Преди седмица беше контрактувано свързването на прецизните измервателни станции за качеството на въздуха на Изпълнителна агенция по околна среда с гражданската мрежа airbg.info в обща платформа. Учените ще основат логаритмите за достоверна интерпретация на данните и жителите би трябвало да са уверени, че политиките са в тяхна непосредствена изгода – за здравето им и за опциите за икономическо развиване.

България ще бъде дейна в законодателните и политически начинания, които поддържат новаторските решения в региона на качеството на атмосферния въздух и ще търси най-хубави практики за понижаване на нездравословните излъчвания. Като ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз в идващите месеци у нас ще се работи по тази настояща тематика и в името всички европейци. Европейски Съюз желае да зададе по-амбициозни цели за излъчванията за CO2 за транспортните средства. Да се обърне внимание на транспортната инфраструктура и да се предизвиква електрификацията. Искаме да работим за интелигентна подвижност. Но не бихме могли да успеем без съдействието сред държавното управление, жителите, бизнеса в посока на използване на новаторските решения. Тези решения към този момент са факт, те би трябвало да бъдат възприети и приложени в Европа, уточни в изявлението си пред Форума шефът на Генералната дирекция по околна среда на Европейска комисия Даниел Кайеха Креспо.

Във видео послание към участниците във форума еврокомисарят по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела сподели:

„ Където и да живеете съвсем е несъмнено, че замърсяването на въздуха е проблем. Това не е проблем за България или Европа, това е световен проблем. Всяка година в Европа умират 400 000 души поради неприятното качество на въздуха. Трябва всички дружно да работим на всички равнища, с цел да осигурим по-чист въздух на жителите “.

„ Няма универсални решения, само че има такива, които могат да бъдат споделени и изпълнявани. Има нужда от интегриран метод. В България беше направено доста за възстановяване на качеството на въздуха. Има съответни образци за подхванати ограничения, само че би трябвало още доста работа и старания. Хората желаят решения “, сподели ръководителят на комисията по околната среда и водите в 44-ото Народно събрание Ивелина Василева. Тя изрази подготвеност българският парламент да одобри бързо законодателни решения, водещи до понижаване на замърсяването на въздуха. В

Европейски конгрес по екоиновации взе участие и българският евродепутат Искра Михайлова, която от името на Европарламента акцентира сериозността на казуса и съобщи, че дружно би трябвало да се търсят работещи решения. Преди форума министър Димов и господин Кайеха разгледаха ревю, на което бяха демонстрирани новаторски технологии, свързани с чистотата на въздуха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР