Президентът на САЩ Джо Байдън се зарече да спре доставките

...
Президентът на САЩ Джо Байдън се зарече да спре доставките
Коментари Харесай

САЩ заплашиха да спрат оръжието за Израел

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се зарече да спре доставките на оръжия за Израел, в случай че военните създадат огромна инвазия в Рафах, в южната част на Газа. Това е първата сходна обществена опасност на президента Джо Байдън против Бенямин Нетаняху и идва в миг, когато се водят договарянията в Кайро по проекта за преустановяване на огъня.

Дадох ясно да се разбере, че в случай че отидат в Рафа, аз няма да снабдявам оръжия “, сподели Байдън в изявление за CNN в сряда.

Неговата администрация неведнъж е желала от Израел да даде проект за отбрана на цивилни в Рафа, напомня Reuters.

Байдън призна, че американските бомби, предоставени на Израел, са умъртвили цивилни в Газа в седеммесечната атака, ориентирана към унищожаването на терористичната организация „ Хамас “.

Коментарите, най-острите до момента на Байдън, ускоряват натиска върху Израел да се въздържи от пълномащабно нахлуване против Рафа, където стотици хиляди палестинци са потърсили леговище, откакто са избягали от бойните дейности в северната част на Ивицата Газа.

Няма неотложен коментар от Израел по отношение на забележките на Байдън, само че израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че интервенцията в Рафа ще продължи. Израел твърди, че би трябвало да удари Рафах, с цел да победи хилядите бойци на „ Хамас “, които съгласно него са там.

Израел продължи да нанася танкови и въздушни удари по южната част на Газа, откакто мина през граничния пункт Рафах с Египет във вторник, отрязвайки жизненоважен маршрут за филантропична помощ.

Байдън е подложен на напън от сътрудниците си демократи и възходящите митинги, с цел да възпре Израел да нахлуе в Рафах. Подкрепата му за Израел се трансформира в политическа отговорност и то на фона на задаващите се избори през ноември.

Съединените щати са най-големият снабдител на оръжия за Израел и те форсираха доставките след офанзивите на Хамас на 7 октомври, които провокираха офанзивата на Израел в Газа, напомня Reuters.

Байдън сподели, че американските оръжия за защитата на Израел, като да вземем за пример неговата противоракетна система “Железен купол ”, ще продължат.

В сряда публични лица от Съединени американски щати потвърдиха, че Вашингтон е спрял доставката на оръжейна пратка с 1800 бомби от 2000 паунда (907 кг) и 1700 бомби от 500 паунда за Израел заради риск за цивилните в Газа.

Четири източника на Reuters споделиха, че доставките, забавени с минимум две седмици, включват създадени от Boeing муниции за директна офанзива, които трансформират тъпите бомби в точно насочвани, както и бомби с дребен диаметър (SDB-1).

Те бяха част от по-рано утвърдена доставка за Израел, а не от неотдавнашния спомагателен пакет за помощ на стойност  95 милиарда $, признат от Конгреса на Съединени американски щати през април.

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан назова това решение „ доста разочароващо “, само че сподели, че не има вяра Съединени американски щати да спрат да доставят оръжие на Израел.
Разговори в Кайро
Палестинската въоръжена формация „ Хамас “ съобщи късно в сряда, че няма да прави повече отстъпки на Израел в договарянията за помирение.

В Кайро делегации от „ Хамас “, Израел, Съединени американски щати, Египет и Катар водят диалози от вторник.

Позовавайки се на източник, осведомен с въпроса, египетската държавна телевизия Al Qahera сподели рано в четвъртък, че областите на различия се позволяват и има признаци, че ще бъде реализирано съглашение, без да дава детайлности.

Но Иззат Ел Решик, член на политическия офис на „ Хамас “ в Катар, сподели в изказване късно в сряда, че групата няма да надвиши предлагането за преустановяване на огъня, което одобри в понеделник.

То включва освобождението на някои израелски заложници в Газа и палестински дами и деца, арестувани в Израел.

Израел не е сериозен в постигането на съглашение и употребява договарянията като прикритие, с цел да нахлуе в Рафа и да окупира пропускателния пункт “, сподели Решик.

В понеделник Израел разгласи, че предлагането за трифазно помирение, утвърдено от „ Хамас “, е недопустимо, защото изискванията са смекчени. Ерусалим не отговори незабавно на изказването на „ Хамас “.

Съединени американски щати обявиха във вторник, че „ Хамас “ е преразгледал предлагането си за преустановяване на огъня и това може да преодолее задънената улица в договарянията. Само няколко часа преди последното изказване на „ Хамас “ Вашингтон продължи да твърди, че двете страни не са надалеч една от друга.

Ние имаме вяра, че има път към сделка… Двете страни са задоволително близо и би трябвало да създадат каквото могат, с цел да реализиран договорка “, сподели съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан пред кореспонденти.

Войната стартира, когато бойци на „ Хамас “ нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки към 1200 души и отвличайки 252, от които 128 остават заложници в Газа, а 36 са оповестени за мъртви, съгласно последните израелски данни.
 „ Хуманитарна злополука “.
„ Хамас “ сподели, че неговите бойци в сряда са се сражавали с израелските сили в източната част на Рафах, а бойците на Ислямски джихад са атакували израелски бойци и военни транспортни средства с тежка артилерия покрай от дълго време изоставеното летище на града.

Израелски танкови снаряди паднаха в средата на Рафах, ранявайки минимум 25 души в сряда, споделиха медици. Според поданици израелски въздушен удар е умъртвил четирима души и е ранил 16 в западен Рафах.

Израелските военни споделиха, че техните войски са разкрили инфраструктура на „ Хамас “ на няколко места в източната част на Рафах и организират целенасочени набези и въздушни удари.

Организация на обединените нации, жителите на Газа и филантропични групи споделят, че по-нататъшното навлизане на Израел в Рафах ще докара до филантропична злополука.

Служител на Организация на обединените нации сподели, че гориво или помощи не влизат в Ивицата Газа заради военната интервенция, обстановка, която е „ пагубна за филантропичната реакция “ в Газа, където повече от половината население страда от пагубен апетит.

Палестинците са се натъпкали в палаткови лагери и спонтанни убежища, борейки се с дефицит на храна, вода и медикаменти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР