Проучванията на селищна могила Юнаците през настоящия археологически сезон са

...
Проучванията на селищна могила Юнаците през настоящия археологически сезон са
Коментари Харесай

Археолози откриха скелет на бебе от халколитната епоха при проучванията на могилата край с. Юнаците

Проучванията на селищна могила Юнаците през сегашния археологически сезон са посочили извънредно забавни резултати.

За това осведомят на уеб страницата си от Регионалния исторически музей в Пазарджик. В постройка с повърхност над 100 кв. м археолозите са разкрили мощно обгорял скелет на бебе, лежащо измежду разпилени зърна и семена, затиснато под горели деструкции и нападали съдове, остатъци от които покриват целия под на помещението. На 85 метра от могилата са разкрити остатъци от три поредни строителни хоризонта, като в най-горния от тях археолозите са се натъкнали и на заравяне на бебе в урна.

От музея показват, че до момента са открити 168 находки, измежду които орнаментирани костени и глинени антропоморфни фигурки, зооморфни и орнитоморфни глинени фигурки, украшения от средиземноморските миди, принадлежности от мед, камък, кост. Направените сондажи са посочили, че селището от халколитната ера е имало доста по-голяма повърхност от селищната могила - над 100 дка.

В проучваната над 10 години конструкция, на дълбочина над 6 м от античния терен, са се разкрили доказателства за наслагващи се едно върху друго селища. Значително по-големи от известните до момента са се оказали и размерите на селището от ранната бронзова ера, ситуирано отвън границите на могилата в с. Юнаците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР