Проучвания сред учители са открили, че много от тях вярват

...
Проучвания сред учители са открили, че много от тях вярват
Коментари Харесай

7 мита за мозъка, в които много преподаватели вярват

Проучвания измежду учители са разкрили, че доста от тях имат вяра в седем публикувани мита за човешкия мозък – евентуално тъй като простите пояснения постоянно са атрактивни, даже и да са изцяло неправилни.

Резултатите идват от проучване, извършено с учители във Англия, Гърция, Турция, Китай и Холандия и публикувано в Nature Reviews Neuroscience. 

1. „ Дяснокълбови “ и „ лявокълбови “ видове  

Около 70% от учителите имат вяра, че при всеки човек доминира едно от двете мозъчни полукълба. 

Този известен невромит е развенчан от проучване, в което мозъците на повече 1000 души са били сканирани с функционален магнитен резонанс и не са открити доказателства, че при някои от тях господства едната или другата полусфера.

2. Използваме единствено 10 % от мозъка си

Около половината от участниците в изследването са уверени, че хората употребяват единствено 10 % от мозъка си. Това е мит. Вероятно е толкоз дълготраен, тъй като е успокояващо да си мислим, че имаме свободен потенциал. Благодарение на актуалните технологии за сканиране на мозъка обаче знаем, че го използваме целия, от самото начало. Но не наложително по едно и също време. Например когато вървите, частите на мозъка, свързани с придвижването, са по-активни от други зони. Така или другояче няма част от мозъка, която просто да не прави нищо. 

3. Захарта нарушава вниманието

Около половината учители считат, че потреблението на питиета и закуски, цялостни със захар, скапва концентрацията на децата. Този мит евентуално идва от слабата връзка, открита от ранни проучвания сред потреблението на захар и хиперактивното разстройство. Но тази връзка остава недоказана, или в най-хубавия случай, доста слаба. 

4. Стилове на учене

Над 90% от учителите имат вяра, че всеки възпитаник учи по-добре, в случай че му се преподава съгласно неговата сетивна настройка – слухова, образна или кинестетична. В реалност няма никакви невронаучни доказателства за това.

5. Свиването на мозъка

Една четвърт от учителите имат вяра, че в случай че хората не пият от шест до осем чаши вода на ден, мозъкът им се свива. Нищо сходно. 

6. Упражненията усъвършенстват връзката сред мозъчните полукълба

Около две трети от учителите са уверени, че една къса физическа подготовка усъвършенства обмена на информация сред двете мозъчни хемисфери – изказване, което не е подкрепено от никакви доказателства.

7. Възраст за учене

Около една трета от учителите считат, че има сериозни интервали, в които може да се случи един или различен тип учене. В това има зрънце истина, защото децата са изключително чувствителни към ученето в избрани интервали. Въпрекитова продължаваме да учим и мозъците ни имат способността да се трансформират – така наречен невропластичност – през целия ни живот.

И още невромитове

Учителите всеобщо са уверени още, че: 

- Богатата среда подтиква мозъка на децата в предучилищна възраст. 

- Редовното пиянство на кофеинови питиета понижава бдителността.

- Затрудненията в ученето не могат да се облекчат посредством обучение. 

Ето какво споделя създателят на проучването Пол Хауърд – Джоунс: 

Често тези хрумвания се оферират на учителите като учредени на невронауките – само че актуалните невронауки не ги поддържат. Тези хрумвания нямат просветителна стойност и постоянно са свързани с неприятни практики в класната стая. “

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР