Проучване на манипулациите на социалните мрежи установило, че при изследвани

...
Проучване на манипулациите на социалните мрежи установило, че при изследвани
Коментари Харесай

Клавиатурна армия: В кои държави правителствата манипулират с фалшиви новини?

Проучване на операциите на обществените мрежи открило, че при изследвани 65 страни, държавните управления на 30 от тях се оказват дейни в насочването на информацията във подправена посока.

Проучването „ Свобода на мрежата “ е осъществено от Фридъм хаус. Миналата година държавните управления, които са манипулирали информацията в интернет, са били 23. Изкривяването на информацията се прави по разнообразни способи - платени коментатори, тролове, " ботове " – такава се назовават автоматизираните страници в нета - подправени новинарски уеб сайтове и пропагандни издания, сочи отчетът на Фридъм хаус.

В изследването е открито, че операциите онлайн и дезинформацията за изиграли значима роля в изборите в минимум 18 страни през миналата година, в това число в Съединени американски щати .

" Използването на платени коментатори и политически ботове за разпространяване на държавна агитация беше инициирано от Китай и Русия , само че в този момент е световно ", сподели Майкъл Абрамовиц, президент на Фридъм хаус. " Ефектите от тези бързо разпространяващи се техники върху демокрацията и гражданския активизъм са евентуално опустошителни ", добави той.

За трета поредна година, заключават от Фридъм хаус, Китай е най-големият извършител на свободата в интернет пространството , което е резултат от засилената цензура в интернет, нов закон, който отстранява анонимността онлайн и хвърлянето в пандиза на дисиденти, употребяващи обществените мрежи.

Други страни усилват напъните си да цензурират и манипулират информацията. Това включва „ клавиатурна войска “ от хора, наемани против 10 $ дневно от филипинското държавно управление, с цел да основават усещането за необятна поддръжка на бруталните дейности на управляващите против наркотрафика. В Турция пък управляващите употребяват към 6000 души, които да работят против съперниците на държавното управление в обществените мрежи.
 подправени вести Thinkstockphotos
Междувременно до момента в който Русия, която се стреми към разпространение на дезинформация , с цел да влияе върху изборите в Съединени американски щати и Европейски Съюз, Кремъл стяга контрола върху интернет. Блогърите, които имат по 3000 и повече визити на уеб страниците си, би трябвало да се записват към съветското държавно управление и да се придържат към закона за контролиране на медиите.

Проучването откри, че държавните управления в минимум 14 страни лимитират свободата на интернет в опит да се оправят с манипулирането на наличието. Като образец е посочен случай в Украйна, при който бяха блокирани услугите, основани в Русия, в това число най-широко употребяваната обществена мрежа и търсачката в страната, в опит Киев да се оправи с проруската агитация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР