Проучване на Fairtrade Foundation показва шокиращи резултати относно половото неравенство

...
Проучване на Fairtrade Foundation показва шокиращи резултати относно половото неравенство
Коментари Харесай

Шокиращо неравенство: Ето къде жените получават по 54 стотинки на ден

Проучване на Fairtrade Foundation демонстрира шокиращи резултати по отношение на половото неравноправие в заплащането при производителите на какао.

През последните години се следят съществени съмнения на цената на суровината. Днес един звук какао се търгува за 2 806 $, а на 21 февруари, петък, цената беше с цели 115 $ по-висока, или 2 922 $ за звук.

Ден преди този момент стойностите бяха още по-високи, до 2 939 $ за звук, а на 13 февруари цената можеше да доближи и до 3 000 $, само че спря на 2 988 $ за звук.

За съпоставяне - през август предходната година цената удари дъно то 2 110 $ за звук, а през септември 2018 година стойностите бяха даже по-ниски - до 2 050 $ за звук.

Причините за това са климатични, вътрешнодържавни, геополитически и други. Според изследвания е допустимо скоро климатичните условия в страните, които създават най-вече какао - Кот д "Ивоар и Гана, да не бъдат удобни за дърветата. И в случай че през 2017 година земеделците в Кот д "Ивоар се готвеха за рекордна годишна продукция, то в Гана по-слабият рандеман към този момент е налице.

Друг фактор може да бъде това, че преди по-малко от две години в Гана стартира и придвижване за oпaзвaнe нa гopитe в cтpaнaтa oт нeзaĸoннoтo oтглeждaнe нa cypoвинaтa зa пpoизвoдcтвoтo нa шоколада. Отделно разнообразни стопански системи желаят да се запасят със суровината, при положение, че неприятните прогнози и сюжети се осъществен.

Играещата цена на какаото обаче не може по никакъв метод да оправдае резултатите от проучването на Fairtrade Foundation, съгласно което междинният производител на какао от женски пол получава приблизително по едвам 23 английски пенса дневно, или единствено 54-55 стотинки.

Резултатите мощно акцентират разликата в заплащането сред половете в международната шоколадова промишленост, на което обръщат внимание и от самодейността Fairtrade Fortnight.

Посочената цифра е доста под крайната граница за беднотия от 1,40 паунда дневно, или към 3,25 лв.. При междинната заплата на земеделските производители тази сума е към 75 пенса, или 1,75 лв., което е над три пъти повече от посочената от фондацията междинна отплата за жена.

Групата приканва държавните управления и цялата шоколадова промишленост да се причислят към съюз за увеличение на заплащането на дамите и унищожаване на това "скрито неравноправие " в бранша.
 Снимка 348757
Англия

Днес Англия е водач по покупки в шоколадовата промишленост в Европа, демонстрират данни на фондацията - те се правят оценка на минимум 4 милиарда паунда годишно. Оказва се, че британците употребяват най-вече шоколад на глава от популацията в Европейски Съюз.

Следователно Лондон би трябвало да постави нужните старания да подсигурява, че всички производители на какао и служащи в промишлеността, изключително дамите, би трябвало да могат да изкарват прехраната си и да им бъде заплащано уместно за труда им, пишат създателите на BBC. Поради това обединяването приканва държавното управление на Острова и всички наранени страни от какаовия бранш да се причислят към новата самодейност "Alliance on Living Incomes in Cocoa ".

BBC към този момент не е изпратен отговор от държавното управление в страната на въпроса дали сходни дейности се обмислят.

Fairtrade започва и акция "She Deserves " ( "Тя заслужава "), разкривайки, че в Западна Африка, където се отглежда 60% от какаото в света, междинният женски производител на суровината печели извънредно незадоволителните 23 пенса.

В Кот д'Ивоар осъществяването на 68% от труда по развъждането на какаовите зърна се прави от дамите. Трудът включва засаждане и прибиране на реколтата, унищожаване на какаови шушулки, ферментиране, сушене и пакетиране. Освен това дамите в страната правят и ежедневни отговорности в дома. Въпреки всичко това те имат по-малко права от мъжете и получават по-малко пари. Често дамите нямат право и на парцели.

Често дамата прави две трети от работата за по-малко от една трета от приходите, което съгласно Луиза Кокс от управлението на Fairtrade придобива в допълнение горчив усет към сладкото прелъщение, което доближава до пазара.

"Ако какаовата индустрия е сериозна за дълготрайно стабилно бъдеще за техния бизнес, тогава те в действителност би трябвало да подсладят договорката и да влагат повече в дамите зад нашия шоколад ", разяснява тя.

Джулия Никоара, също от управлението на фондацията, споделя, че хората по света не знаят за горчивата истина зад експлоатираните фермери, без които в действителност шоколад просто няма да има.

Във Англия през идващите две седмици ще се проведат поредност от събития за разпространение на въпроса и търсене на социална поддръжка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР