Процесът на стареене беше биологично обърнат за първи път, чрез

...
Процесът на стареене беше биологично обърнат за първи път, чрез
Коментари Харесай

Израелски учени обърнаха биологичния процес на стареене

Процесът на стареене беше биологично извърнат за първи път, посредством кислородна терапия на хора в камера под налягане. Учени в Израел демонстрираха, че могат да върнат часовника в две основни области на тялото, за които се счита, че са виновни за немощта и неприятното здраве, което идва с остаряването.

С придвижване на възрастта защитните капачки в краищата на хромозомите – наречени теломери – се съкратяват, причинявайки ДНК да се повреди и клетките да спрат да се репликират. В същото време в тялото се натрупват „ зомби “ стареещи кафези, предотвратяващи регенерацията.

Увеличаването на дължината на теломера и премахването на застаряващите кафези е във фокуса на доста изследвания срещу стареене, като се създават медикаменти, ориентирани към тези области.

Сега учените от университета в Тел Авив демонстрират, че даването на чист О2 на възрастни хора, до момента в който са в хипербарна камера, е нараснало дължината на теломерите им с 20%, което в никакъв случай не е било постигано до момента.

Учените споделят, че растежът може да значи, че теломерите на участниците в изпитването са били толкоз дълги, колкото са били преди 25 години.

Терапията също по този начин понижава старещите кафези с до 37%, правейки път за възобновяване на нови здрави кафези. Проучванията върху животни демонстрират, че премахването на застаряващи кафези удължава оставащия живот с повече от една трета.

„ Тъй като съкращаването на теломерите се счита за„ Свещения Граал “на биологията на стареенето, доста фармакологични и екологични интервенции са необятно проучени с вярата да се даде опция за удължение на теломерите “, споделя професор Шай Ефрати от Медицинския факултет и Училището по неврология „ Сагол “ в Университет в Тел Авив.

„ Значителното възстановяване на дължината на теломерите, показано по време и след тези неповторими проучвания, дава на научната общественост нова основа за схващане, че стареенето в действителност може да бъде ориентирано и обърнато на главно клетъчно-биологично равнище. “

Сега доста учени считат, че самото стареене е отговорно за съществени положения като заболяването на Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни болести и диабет.

Известно е също по този начин, че затлъстяването, тютюнопушенето, неналичието на физическа интензивност, дефицитът на витамини и възпалението могат да ускорят съкращаването на теломерите, демонстрирайки, че те имат огромно въздействие върху дълголетието.

Проучването включва 35 здрави възрастни на 64 и повече години, които не са претърпели никакви промени в метода на живот, диета или медикаменти. Всеки пациент беше подложен в хипербарна камера за 90 минути в продължение на пет дни в седмицата в продължение на три месеца, като диша 100% О2 през маска.

Камерата под налягане разрешава повече О2 да се разтваря в тъканите и имитира положение на „ хипоксия “ или дефицит на О2, за което е известно, че има регенериращи резултати. Предишни опити демонстрираха, че здравословното хранене може да резервира дължината на теломерите, до момента в който потвърдено е, че високоинтензивните тренировки в продължение на шест месеца удължават теломерите с до пет %.

Израелският екип преди този момент показва също, че кислородната терапия под налягане може да усъвършенства когнитивния спад. „ Досега бе показано, че интервенции като трансформация на метода на живот и интензивни извършения имат някакъв инхибиращ резултат върху предстоящото съкращаване на дължината на теломерите “, споделя доктор Амир Хадани, основен медицински шеф на Центъра за хипербарна медицина и проучвания.

„ Това, което би трябвало да се означи в нашето изследване е, че единствено за три месеца терапия успяхме да реализираме такова доста удължение на теломерите – със скорости, надалеч надхвърлящи някоя от наличните сега интервенции или промени в метода на живот.

С това пионерско изследване ние отворихме вратата за по-нататъшни проучвания на продължителното клетъчно влияние на лечението за превръщане на процеса на стареене. След като посветихме нашето проучване на изследването на въздействието му върху областите на мозъчната функционалност и обвързвания с възрастта когнитивен спад, ние в този момент открихме за първи път биологични резултати на клетъчно равнище при здрави възрастни хора. „

Изследването е оповестено в списание Aging.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР