„Процесът на деинституционализация е свързан със замяната на идеология, според

...
„Процесът на деинституционализация е свързан със замяната на идеология, според
Коментари Харесай

Реформи се правят само с доверие в институциите

„ Процесът на деинституционализация е обвързван със замяната на идеология, съгласно която страната може да бъде по-добър родител за уязвимите деца. В резултат на която страната ни бе осеяна с огромен брой, стотици бих споделила профилирани институции. Днес научните доказателства и опитът на специалистите е безапелационен - институционалната грижа за децата нанася вреди върху тях – върху тяхната душeвност, върху тяхното развиване, върху тяхното бъдеще. “ Това сподели омбудсманът Диана Ковачева при присъединяване си в интернационалната конференция „ Деинституционализация на грижата за деца: Как влагаме в смяната? ".

Омбудсманът акцентира, че ясно осъзнава отговорността, която има като в качеството си на публичен бранител и самостоятелен орган за мониторинг на правата на детето.

„ Ролята на омбудсмана, по мое виждане, е да бъде поръчител, че процесът на деинституционализация на грижата за деца протича по метод, който трансформира живота им към по-добро, който зачита техните права и който наложително се основава на една формула, която постоянно използваме, само че тя е изпълнена със наличие – ценене на най-хубавия интерес на детето “, съобщи доцент Ковачева.

Високият конгрес бе открит от вицепремиера Томислав Дончев, който акцентира, че промяната не значи безусловно смяна на законодателството, а когато има проблеми, те да се вземат решение от всички виновни институции, които не са привикнали да работят дружно.

Диана Ковачева добави, че промени се вършат единствено с доверие в институциите. По думите й би трябвало да реализираме национално единодушие за това, че ефикасните вложения в смяната са нужни за промяната в детската грижа. "И нещо доста значимо – належащо е построяването на доверие, на доверие в институциите, които организират тази промяна, на доверие освен в обществото, доверие и от страна на родителите, тъй като промени се вършат единствено с доверие в институциите ", акцентира тя. Това изисквало доста работа, изисква повишение на потенциала за използването на политиките, изисквало естествена и спокойна среда за правенето на тази промяна.

Ковачева напомни, че процентът на деинституционализация бе изведен като народен приоритет едвам през 2001 година, само че действително през 2010 година със събирането на силата за смяна и солидни научни доказателства се е формирала сериозната маса за реализирането и използването на интегриран метод към грижата за деца.

„ Смятам, че в този многопластов и комплициран развой на деинституционализация ролята на страната с нейните способени органи е основна. Тя е да упражнява контрол във връзка с сигурността, благосъстоянието и развиването на всяко дете, настанено в различна грижа “, заключи доцент Ковачева.

Накрая тя добави, че значима част в този развой има и омбудсманът, който е самостоятелен мониторингов орган и че през тази година институцията е акредитация от Организация на обединените нации с най-високия Статут „ А “, като самостоятелна национална правозащитна институция.

„ Наистина това е най-високият правозащитен статут и ние считаме да работим, с цел да защитим този статут. Като омбудсман ще продължа редовно да следя процеса на развиване на различната грижа в светлината на правата на децата, с цел да развъртвам своите – на омбудсмана, мониторингови принадлежности за експертен потенциал и да огласявам проблемите и да упорствам за решения. Защото отбраната и популяризирането на правата на децата са идея на омбудсмана и те са част от неговия парламентарен мандат, по тази причина аз в никакъв случай няма да отстъпя от това свое обвързване “, приключи доцент Диана Ковачева.

Съорганизатори на интернационалната конференция са Министерството на труда и обществената политика, Ноу-хау центърът за различни грижи за деца към Нов български университет, УНИЦЕФ България, SOS Детски селища, фондация „ Лумос ", фондация „ Сийдър " и „ Надежда и домове за децата - клон България " и Eurochild. В нея вземат участие над 250 представители на университети, институции и неправителствени организации от Европа, Австралия, Централна Азия и Съединени американски щати, представители на Европейската комисия, снабдители на обществени услуги и експерти в региона на политиките за деца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР