Процедурата за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждането на АЕЦ

...
Процедурата за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждането на АЕЦ
Коментари Харесай

Продължава търсенето на инвеститор за АЕЦ Белене

Процедурата за избор на стратегически инвеститор/ри за построяването на АЕЦ „ Белене “ съдържа и опция за включването с миноритарно присъединяване на огромни индустриални и други потребители на електрическа сила в реализацията на плана

АЕЦ " Белене " следва да се реализира на пазарен принцип (без подписване на контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без даване от българската страна на преференциални цени за изкупуване на електрическата сила, без сключването на контракти за разлика от българската страна, без даване от българската страна на корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без даване на държавна гаранция. Изграждането би трябвало да се осъществя с наличното съоръжение и активи, на лицензираната за задачата площадка. Процедурата за избор на стратегически инвеститор/ри за построяването на АЕЦ " Белене " съдържа и опция за включването с миноритарно присъединяване на огромни индустриални и други потребители на електрическа сила в реализацията на плана чрез присъединяване в капитала на плановата компания и/или посредством контракти за изкупуване на електрическа сила. Тази опция ще даде сигурност, непоклатимост и предвидимост на приходите, ще подсигурява финансиране от кредитни институции при по-благоприятни условия.

В процедурата са заложени редица условия, тъй че да се защитят в оптималната степен имуществените и финансови ползи на българската страна, да се обезпечи енергийната сигурност на България, както и да се подсигурява безвредното потребление на нуклеарната сила. Първият стадий за избор на стратегически вложител планува покана за заявяване на присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител за построяването на АЕЦ " Белене " и покана за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно присъединяване в бъдещата планова компания. Следва подаване на заявки от заинтригуваните страни за присъединяване в процедурата, обвързващи предложения и осъществяване на договаряния. По отношение на опциите за структуриране на плана, в документа се отбелязва, че обособяването на активите в обособена планова компания би могло да се осъществя преди, по време или след реализирането на договарянията с евентуалните вложители, респективно избор на стратегически инвеститор/ри.

Министерският съвет утвърди показания от Теменужка Петкова отчет и разпореди на министъра на енергетиката да показа създадената процедура за избор на стратегически вложител за плана " Белене " в Народното събрание.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР